Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

śniadania

sobota, 19 stycznia 2013

Nie wierzyłam ze jest ta jajecznica jest taka smaczna dopóki jej dziś nie zjadłam na śniadanie. Niebo w gębie:)A to wszystko dzięki Gordonowi

 

Składniki na 2 osoby

  • 5 jajek
  • Plaster masła
  • Łyżka śmietany 18 %
  • Pomidor
  • trochę oleju do smażenia


Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i położyć przekrojonego na pół pomidora skórką na patelnię
  2. Do rondelka wlać 5 jajek , dobrze je wymieszać
  3. Dodać plaster masła
  4. Postawić na gazie i cały czas mieszać
  5. Jak jajka zaczną się ścinać to zabrać z gazu i dalej mieszać i tak kilka razy
  6. Zdjąć z gazu i dodać łyżkę śmietany
  7. Wymieszać
  8. Podawać z fajnym bo ciełym  pomidorem :)
  9. Smacznego

 

sobota, 17 września 2011


owsianka z czosnkiem

Do 1 litra  wrzątku dodajemy

szcz. kurkumy

2 łyżki  kaszy kukurydzianej
1 większy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

8-10 pełnych lub czubatych łyżek płatków owsianych, 1/5 łyżeczki kardamonu i imbiru
sól do smaku

Gotować 40 min. i dosmakować:

około 1 łyżeczki  soku z cytryny
szczyptę . kurkumy
troszkę masła , miód do smaku
szczyptę imbiru

Gotuj jeszcze 5–10 minut.

Zamieszaj i wlej do salaterki na śniadanko , resztę przelej do wyparzonych słoiczków, dokładnie je zakręcając.

Taką owsiankę można już podawać od 6 miesiąca życia dziecka 

Owsiankę  warto podać dziecku  rano na śniadanie przez 3-5 dni przy katarze, kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych

czerpakiem z Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

 

Tagi: owsianka
10:50, calineczkazbajkii , śniadania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 sierpnia 2011

  Do 1 litra lub do 2 litrów wrzątku  ( z 2 litrów owsianka wychodzi dość rzadka  owsianka , z 1 litra wody wychodzi gęsta)

wsypuję szczyptę kurkumy (ok. 1/4 łyżeczki),

4 łyżki kaszki kukurydzianej lub jaglanej, 1/3 łyżeczki masła,

szczyptę cynamonu (więcej niż kurkumy, 1/3 łyżeczki),

8 łyżek płatków owsianych, szczyptę kardamonu, szczyptę imbiru,

pełną łyżeczkę soli morskiej ew.zwykłej

Gotuję  35–40 minut, po czym dokładnie miksuję , powinna być leciutko słona.

Gotuję  dalej, ale przykręć nieco gaz tzn prąd

Następnie dodaję cytrynę – zaczynam od 1 łyżeczki soku, dodaję , próbuję – musi być

leciutko wyczuwalny posmak kwaśnego,

Następnie dodaję :

odrobinkę kurkumy,

1 płaską łyżkę miodu,

szczypta cynamonu i imbiru do smaku.

Gotuje  jeszcze 5–10 minut.

Mieszam i wlewam do wyparzonych słoiczków, dokładnie je zakręcając.

Taka owsianka jest na 2-3 dni .

Zdjęcie pochodzi z mojego blogu www.gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl

Przepisy czerpię z ksiazki Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

Tagi: owsianka
21:47, calineczkazbajkii , śniadania
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi