Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

chleby

wtorek, 01 listopada 2011
 
Upiekłam chleb , "trochę" przesypało mi się kurkumy i tak wyszedł chleb z kurkumą 
Zaletą tego  chleba oprócz smaku jest taka  ,że fajnie się kroi i jedna kromka na np 10 gram , co dla osób odchudzających się lub dbających o linię jest bardzo ważne.
Do miski wlałam
300 gram zakwasu  ( podaję w gramach , bo mierzę to na wadze kuchennej)
600 gram mąki białej chlebowej
80 gram mąki z ciecierzycy
1,5 łyżeczki kurkumy , czasem trzeba dodać więcej zależy jaką masz kurkumę , ale ciasto powinno mieć kolor lekko pomarańczowy
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki kminku mielonego
180 ml wody w temp pokojowej
wszystko bardzo dokładnie potraktowałam mikserem , miksowałam chyba z 5 minut. Ciasto było zwięzłe.
Przykryłam do ściereczka i odstawiałam na 20 minut (I wyrośniecie) 
po 20 minutach przemieszałam/odgazowałam ciasto łyżką ale można ręką
i przez 6 godzin , co 1 godzinę mieszałam/odgazowywałam  ciasto łyżką 
Ciasto za każdym razem rosło coraz większe
Po tych 6 godz włożyłam ciasto do 3 foremek silikonowych na chleb
odczekałam aż urośnie czyli kolejna godzina
i piekłam w 200 stopniach przez 30 minut ( ale zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe , bo każdy piekarnik inaczej piecze)
Chleb studzę na kratce , przykryty ściereczką
Trzymam je zawinięte w ściereczki w piekarniku , przez cały czas są świeże
Smacznego
ps przypominam przepis na zakwas 
 

Zakwas chlebowy z mąki żytniej 100%-- Prosty przepis

Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno  zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz  zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
i zakwas już jest gotowy .

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij  zakwas z lodówki,
 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm  (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu). 

a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować 


b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty

 Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.


Zakwas musi choc trochę bąbelkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu
poniedziałek, 24 października 2011

 

 

Kolejna moja próba upieczenia smaczego chleba udała się znakomicie. Do każdego wypieku staram się dodać coś nowego i zdrowego a na dodatek smacznego.


Maka biała chlebowa ( chyba typ 750) ma tylko 3,1 grama błonnika/100 gram mąki
natomiast 
Mąka ciecierzycowa  (eng : gram flour )  ma 9.7 grama  błonnika/100 gram mąki 
także warto ją dodawać do chleba
Rano wyjęłam zakwas chlebowy z lodówki ( przepis na zakwas – klik)
Po 2 godz dodałam pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody , zamieszałam i odstawiłam
Po 3 godz przystąpiłam do produkcji chleba.
Do miski wlałam

310 gram zakwasu
500 gram białej mąki chlebowej (Strong White Bread Flour )
110 gram  mąki ciecierzycowej
 4 gramy kminku  + kminek mielony oraz imbir mielony

Zmiksowałm to miskerem i bardzo powoli dodawałam wody w temp pokojowej ( ok 150 ml – ale nie sugerujcie się ilością , raczej patrzcie na konsystencję ciasta, czasem wystraczy mniej wody a czasem trzeba dodać wiecej , wszystko zależy od tego jaki macie zakwas i mąkę)
Miskowałam około 3 minut
Nastepnie przykryłam miskę ściereczkę na 20 minut na tzw I rośnięcie
Po tym czasie przemieszałam ciasto parę razy łyżką
i w ciagu 5 godzin robiłam tak kilka razy  ( co 1- 2 godz)
Natepnie przełozyłąm ciasto do foremek , zostawiłam na 1,15 godz do wyrośniecia
Nastawiłąm piekarnik na 200 stopni 
na dół położyłam blaszkę z zimną wodą , co sprawia że skórka jest miękka
Piekłam 35 minut
Pycha

wtorek, 18 października 2011

 

ufff. udało się 

upiekłam normalny chleb a kalorii ma mniej niż moje pierwsze chleby

trochę za mało mi wyrósł , ale to wina moja własna

następnym razem dam więcej zwykłej mąki i jeszcze lepiej wymieszam ( mikser prawie w drodze)

No dobrze , oto przepis prawidłowy

 

Ciasto

200 g zakwasu o temp pokojowej ( przepis Tutaj-klik) czyli wyjąć zakwas z lodówki , po 2 godz go dokarmić , po kolejnych  3 godz jest gotowy

350 gram mąki chlebowej ( w Pl to chyba typ 750)

150 gram mąki jęczmiennej

250 gram mojej owsianki ( przepis tutaj klik) lub swojej , ale ważne aby była dobrze rozgotowana

1 łyżeczka czubata soli najlepiej morskskiej

1 łyżeczka kminku

 

do posmarowania

1 łyżeczka  tymianku

1 roztrzepane jajko ( w temp pokojowej)

 

 

Składniki na ciasto bardzo dobrze wymieszać , można nawet mikserem.

przykryć folia przezroczystą i odstawić na 30 minut, 

Zamieszać

Odstawić na 2 godz ( powininno ładnie wyrosnąć , prawie podwójnie)

Przełożyć do foremek np silikonowych

Przykryc foilia i wlożyc np do piekarnika , bo tam w miare jest ciepło ( piekarnik wyłączony lub tylko z żarówką)

Jak ciasto podwoi swoją objętość 

posmarować je jakiem

posypać tymiankiem

posmarować jakiem

 

na dół piekarnika można wstawić foremkę z woda , dzięki temu skórka jest delikatniejsza

piec ok 35 minut ( należy sprawdzić patyczkiem czy jest już odpowiednie)

Chleb studzić na kratce

mi wyszło ze 1 gram ma 2 kalorie , co jest dla mnie sukcesem dietetyczno- kulinarnym

 ps z podanych składników wyszły mi 3 chleby

Smacznego

 

 

 

 

 

piątek, 07 października 2011

 

350 g zakwasu (przepis jest w poprzednim poście czyli TU )

550 gram mąki białej chlebowej ( w PL to jest chyba typ 750)
1, 5 łyżeczki soli morskiej

Około 150 ml wody w temp pokojowej

2 łyżeczki kminku



Składniki wymieszałam w misce. Nalezy powoli dodawać wody , ciasto ma się dobrze wyrabiać

Dobrze jest wyrabiać ciasto nawet 5 minut

Ciasto jest dość klejące ale i tak powinno wyjść w miarę gładkie i elastyczne.

Ew. Dodać mąki ub wody

 Przykryć ciasto i dac mu opocząć 20 minut ( to jest tzw pierwsze wyrastanie)

Następnie ciasto , które już jest  fajniejsze w dotyku , znowu nalezy wyrabiać nawet i 5 minut

 Nalezy wtedy przełożyć je do foremek , przykryc folia przezroczystą i włozyć na noc np do piekarnika.

Rano , ciasto podwaja swoją objętość.

Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika , chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem , wtedy skórka jest bardziej chrupiąca

Piekarnik nagrzać do temp  230C. Piec 10-15 minut, nastepnie obnizyć
temperaturę do 200
C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia
skórki.

 

Chleb nalezy schładzać na kratce, dobrze jest go przykryć sciereczką

 

Zawinięty w ściereczkę chleb przechowuję w piekarniku (kilka dni)

 

 

 


poniedziałek, 03 października 2011

dzień 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,

po 12 godz : jedno  zamieszanie

dzien 2 : to samo jak w dniu 1  , po 12 godz  zamieszać

dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

i zakwas już  zakwas gotowy .

 

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.

Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.

Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij  zakwas z lodówki,

 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu

Dokarm  (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu).

Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować.

 Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.

 

 

Zakwas musi choc trochę bąbelkować.

Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody

Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.

Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu.

10:27, calineczkazbajkii , chleby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 marca 2011

  • 500 gram mąki pszennej
  • Drożdze  suszone  7 gram
  • Ciepła woda około 150 ml
  • Imbir
  • Kminek
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól
  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • Jajko w temperaturze pokojowej  do posmarowania chleba

 

 

Ręcznie , za pomocą drewnianej łyżki lub w robocie kuchennyn

Mieszam  mąkę z drożdzami

Następnie dodaję  powoli ciepłą wodę

Ciasto powinno być  dobrze połączone ale suchawe

Dodaję  przyprawy oprócz soli

Mieszam

Na koniec dodaję sól i wszystko ładnie wyrabiam

Ciasto ładnie odchodzi od dłoni

 

Następnie jeżeli jest taka potrzeba to przekładam ciasto do większego naczynia , ponieważ zwiększy ono swoją objętość prawie 3-krotnie .

Przkrywam folią przezroczystą , aby nie wyschło . Ponieważ wysychanie hamuje wyrośnięcie ciasta.

Stawiam na np lodówce lub do piekarnika z włączoną żarówką lub na noc na blacie kuchennym.

 

Po 2 godzinach w dzień albo 5-6 w nocy wyjmuję ciasto w misy , które bardzo zmiejsza swoją objętość ( co jest normalne)  , przekładam je do formy nasmarowanej oliwą i posypanej mąką  lub kładę na blaszcze ( rówież przygotowanej  ) formuję na kształ chleba .

 

( można teraz przykryć chleb folia i poczekać około 30 minut do ponownego wyrosnięcia , ale ja jestem zbyt nieciepliwa i głodna )

Smaruje chleb roztrzepanym jajkiem aby miało piekną i chrupiącą skórkę.

Na jeden chleb sypię tymianek i ponownie smaruję jajkiem aby przyprawa lepiej się trzymała.

Wkładam te 2 chlebki do piekarnika i nagrzewam piekarnik.

Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury , chleb piekę około 30 min w elektrycznym piekarniku ( w gazowym prawdopodobnie trzeba dłużej).

Jeżeli skórka jest już odpowiedniejgo koloru , to wyłączam piekarnik.

Chleb wyciągam po 3-5 minutach

Kładę na kratce aby tak się chłodził

Jak jest już w normalnej temperaturze , to 1 szt  kroję na kromki , zawijam w folię i zamrażam.

Druga sztuka natomiast jest podawana na pyszne śniadanie.

Chleb przechowuję  zawinięty w folię  w szafce.

 

Chleb smakuje wyśmienicie, zwłaszcza na śniadanie.

 

Ps. Chleb wyrobiłam o  godzinie 23

Wstałam o 5:30

Na 7:30  podam pyszny chlebuś na pyszne śniadanieeeee

 

Jak coś zostanie to zrobię zdjęcie tego chleba

 

1 kromka takiego chleba ma około 60 kalorii

 

inne przepisy na chleby

moje ulubione przepisy kucharskie w pdf-ach :)

 

a jak to robią inni:

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

 


Tagi: chleb
07:41, calineczkazbajkii , chleby
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 lutego 2011
poniedziałek, 21 lutego 2011

 

 

 

wkrótce umieszczę tu przepis

13:32, calineczkazbajkii , chleby
Link Dodaj komentarz »

CHLEB TYMIANKOWY


w miseczce zalej wrzątkiem płatki owsiane - 100 g

obierz jabłka i starkuj na grubej tarce - 200 g

 

Wyrabianie chleba:

Z - mąkę/380 g połącz drożdżami/40 g

M - oprósz subtelnie imbirem

W - dolej ciepłą wodę /ok.  1 -  1,5 szklanki ( po trochę, nie na raz! )

Dobrze wymieszaj i zagnieć.

D - dodaj utarte jabłko (kwaśne koniecznie)

O - sypnij tymiankiem /2-3 łyżki

Z - dodaj garść rodzynek lub sezam

M - dodaj namoczone płatki owsiane

 

Całość zagnieć delikatnie ale z mocą i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.

Potem włóż do nasmarowanej formy, najlepiej dość płaskiej, posmaruj jajkiem

znów sypnij tymiankiem (rozgnieć go w dłoniach i przypomnij sobie lato :-)

Piecz 30-40 min w temp. ok. 200 C

 

Smakuje i pachnie jak marzenie, a przy tym jest bardzo zdrowy i syty.

Jeśli ktoś ma termomix może ugnieść tam ciasto - ma to tę zaletę, że wychodzi

wtedy baaaaaardzo pulchne!

11:10, calineczkazbajkii , chleby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 lutego 2011

 

1 .CHLEB TYMIANKOWY:
Przygotuj :
w miseczce zalej wrzątkiem płatki owsiane - 100 g
obierz jabłka i starkuj na grubej tarce - 200 g
Wyrabianie chleba:
Z - mąkę/380 g połącz drożdżami/40 g
M - oprósz subtelnie imbirem
W - dolej ciepłą wodę /ok. 1,5 szklanki ( po trochę, nie na raz! )
Dobrze wymieszaj i zagnieć.
D - dodaj utarte jabłko (kwaśne koniecznie)
O - sypnij tymiankiem /2-3 łyżki
Z - dodaj garść rodzynek lub sezam
M - dodaj namoczone płatki owsiane
Całość zagnieć delikatnie ale z mocą i zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Potem włóż do nasmarowanej formy, najlepiej dość płaskiej, posmaruj jajkiem
znów sypnij tymiankiem (rozgnieć go w dłoniach i przypomnij sobie lato :-)
Piecz 30-40 min w temp. ok. 200 C
Smakuje i pachnie jak marzenie, a przy tym jest bardzo zdrowy i syty.
Jeśli ktoś ma termomix może ugnieść tam ciasto - ma to tę zaletę, że wychodzi
wtedy baaaaaardzo pulchne!
2.-
http://piecwautomacie.wordpress.com/page/2
500g mąki (typ 550)
- 300 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
Zalecają program pierwszy i tak ustawiłam, średnio spieczona skórka i na 750g wielkości chleba. Czekałam do 02:00 w nocy, by ciepły wyciągnąć, bo jeśli wyciągnę z ciepłego mieszadło, to chleb się spoi i nie będzie dziury. Odstawiłam na metalową kratkę, przykryłam ścierką i poszłam spać. Rano chleb jeszcze się kruszył, teraz wiem ze przed krojeniem, włożyłabym go do woreczka i do lodówki na 30 min. By skórka naciągnęła wilgoci i chleb lepiej by się kroił. Ale i tak wyszedł pyszny! Nie spodziewałam się że taki szybki i tani przepis daje taki efekt, chleb był miękki i lekko wilgotny, to co kupuję w piekarni może  się schować!

  • 500g mąki (typ 550)
  • - 300 ml wody
  • - 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 łyżka masła

Zalecają program pierwszy i tak ustawiłam, średnio spieczona skórka i na 750g wielkości chleba. Czekałam do 02:00 w nocy, by ciepły wyciągnąć, bo jeśli wyciągnę z ciepłego mieszadło, to chleb się spoi i nie będzie dziury. Odstawiłam na metalową kratkę, przykryłam ścierką i poszłam spać. Rano chleb jeszcze się kruszył, teraz wiem ze przed krojeniem, włożyłabym go do woreczka i do lodówki na 30 min. By skórka naciągnęła wilgoci i chleb lepiej by się kroił. Ale i tak wyszedł pyszny! Nie spodziewałam się że taki szybki i tani przepis daje taki efekt, chleb był miękki i lekko wilgotny, to co kupuję w piekarni może  się schować!

 

http://piecwautomacie.wordpress.com/page/2

 

14:04, calineczkazbajkii , chleby
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi