Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Napoje

wtorek, 20 grudnia 2011

 

Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać 

1 łyżeczkę imbiru

gotować 3 minuty 


gorącą albo ciepłą wolno , małymi łykami.

Pomaga przy zastoju wątroby wywołanym stresem , przejedzeniem lub przemarznięciem

 

Przepis pochodzi stąd

środa, 16 marca 2011

Herbatka jest polecana dla dzieci zdrowych od 1,5 roczku ,dla alergików od od ok. drugiego roku życia, dla mam karmiących oraz kobiet cieżarnych tzn w stanie błogosławionym

 

•           Do 1,5 litra wrzącej wody wrzuć 1/2 łyżeczki tymianku,

•           pół łyżeczki świeżej posiekanej (lub 1/3 łyżeczki suszonej) pokrzywy,

•           1 łyżeczkę lukrecji, pół łyżeczki anyżu,

•           1/3 łyżeczki imbiru.

Gotuj 3–5 minut.

 

Uwagi:

Dzieciom zdrowym podawaj tę herbatkę nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu,z uwagi na sporą ilość żelaza obecnego w liściach pokrzywy. Dzieciom ze stwierdzoną anemią można podawać do pięciu razy tygodniowo. Polecam ją świeżo upieczonym mamom, które po porodzie często cierpią na niedokrwistość oraz zmęczenie, a zwłaszcza tym, które karmią piersią. Mogą one pić 1–2 szklanki takiej herbatki codziennie przez trzy miesiące po porodzie, potem co drugi dzień, a następnie co trzeci, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu żelaza we krwi.



Herbatka żelazna

Przepisy czerpię z ksiazki Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

17:58, calineczkazbajkii , Napoje
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 stycznia 2011

  • kawa
  • imbir
  • cynamon
  • kardamon
  • miód

Kawa gotowana
Do dzbanuszka wlać odpowiednią ilość wody czyli około 1,5 szklanki na osobę , zagotować, zmnijeszyć ogień i wsypać 1-2 łyżeczki kawy na szklankę.
Dodac 1/4 łyżeczki imbiru
Gotować 1-2min. Pić osłodzoną miodem.
Taka kawa jest wręcz niezbędna po przejedzeniu się słodyczami, owocami, sokami i serami

Do dzbanuszka wlać odpowiednią ilość wody czyli około 1,5 szklanki na osobę , zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać 1-2 łyżeczki kawy na szklankę.

Dodać 1/4 łyżeczki imbiru + można troszkę cynamonu i kardamonu

Gotować 1-2min.

Pić osłodzoną miodem.

Pomaga przy przemarznięciu , osłabieniu i przejedzeniu się słodyczami.

przepis pochodzi z tej książki  http://selkar.pl/aff/44/filozofia_zdrowia_anna_ciesielska_p_87844.html

przepis jest też w tej super ksiązce  http://www.escapemagazine.pl/367439-kuchnia-polska-wedlug-pieciu-przemian/s/cal


 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi