Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Zupy

środa, 16 stycznia 2013

Tą zupę pamiętam z początków mojego gotowania ale nigdy nie byla taka smaczna jak dziś. Obstawiam na  przyprawy , bo dziś używam wielu przypraw a kiedyś tylko pieprzu i soli.

Składniki:
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 pory (białe części)
  • 500g  mięsa mielonego np indyczego
  • 150-200 g serka topionego zwykłego
  • kurkuma
  • kminek  mielony
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie  
  • liść laurowy
  • sól morska
  • natka pietruszki
  • rozmaryn

Wykonanie:
  1. Zagotować 2-3 litry wody
  2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka
  3. Białe części pora drobno pokroić i dodać do garnka 
  4. Mięso mielone dodać do garnka i dobrze wymieszać aby się rozdrobniło
  5. Dodać przyprawy
  6. Gotować do miękkości warzyw ( w szybkowarze ok 7 min)
  7. Wyłączyć palnik 
  8. Dodać serki topione i dobrze wymieszać aby dokładnie się rozpuściły 
  9. Smacznego , zupa jest bardzo delikatna w smaku

wtorek, 08 stycznia 2013

 Marchewka z groszkiem na gęsto było dość częstym dodatkiem do obiadu w moim rodzinnym domu , który uwielbiam do dziś . 


Składniki na 3 średnie porcje :

  • 6 marchewek
  • szklanka mrożonego groszku
  • kurkuma , kminek mielony , pieprz czarny , ziele angielskie , liść laurowy, sól morska
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka

Wykonanie :

  1. Zagotować wodę ok 1 litra
  2. Marchewki obrać i pokroić w kostkę
  3. Marchewkę wrzucić na wrzątek i dodać przyprawy ( dużo pieprzu)
  4. Gotować do miękkości ( 5 min w szybkowarze , ok 15-20 w garnku )
  5. Dodać groszek
  6. Pogotować jeszcze chwilkę
  7. Wszystko odcedzić i wyjąć liść i ziarna
  8. Marchewkę i groszek włożyć do garnka
  9. Mąkę z mlekiem dobrze rozbełtać i powoli dolewać do garnka
  10. Zagotować
  11. Jak marchewka z groszkiem będzie za gęsta , można powoli dodać mleka i cały czas mieszać .
  12. Gotowe
  13. Smacznego ( u mnie z pieczoną karkówką )

poniedziałek, 19 września 2011

 

Ugotowałam zupę na parę dni. O jak fajnie , nie muszę codziennie siedziec przy garach , zwłaszcza jak jest tyle innych ciekawych rzeczy do robienia z 15-cznym dzieckiem .

Danie na dziś , jutro i pojutrze ... tadddaaammmm :

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa

Do dużego garnka ( min 5 litrów)

Wlej ok 2 litry wody i zagotuj

Dodaj:

Dużą szczyptę tymianku

Dużą szczyptę kurkumy

Dużą szczyptę kminku

Dużą szczyptę pieprzu

Liść laurowy

4 ziela angieslkie

600 gram żeberek wieprzowych

Dużą szczyptę soli morskiej

Gotuj 30 minut w szybkowarze lub 1,5 w normalnym garnku

Natępnie dodaj

Łyżeczkę natki pietruszki

Dużą szczyptę majeranku

Pół łyżeczki oliwy z oliwek lub kawalątek masła

2 ziemniaki ( wszystkie warzywa najlepiej drobno pokroić aby szybciej się ugotowały , poza tym więcej ich się zmieści do garnka).

4 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 płaska łyżka kaszy kukurydzianej

1cały lub pokrojony  brokuł

1 cały lub pokrojny  kalafior

Płaską łyżke płatków owsianych

1 cebulę

2 duże  ząbki czosnku

Dużą szczyptę imbiru

Dużą szczyptę pieprzu czarnego

Dużą szczyptę pieprzu cayenne

Dużą szczyptę kolendry

Szczyptę soli morskiej

Zagotować i gotować około 30 min aż  warzywa będa bardzo miękkie.

Wyjąć żeberka .

Następnie zmiksować blendrem

Dodać łyżeczkę soku z cytryny

Małą szczypte tymianku

Małą szczypte kminku

 

Zupa gotowa. Dla mego  15-cznego Synka dodatkowo ugotowałam a wreczrozgotowałam 6 ziemniaków  ( wrzątek , tymianek , ziemniaki , kminek) i dodatkowo do każdej porcji zupy dokładam ziemniaka aby zupa była gęstsza.  Wyszło mi 6 dużych słoików zupy  + 2 talerze zupy.


 

 

 

środa, 01 czerwca 2011

 Moja koleżanka schudła przez weekend 3 kg , ja tylko 2 ale i tak jestem zadowolona :)

 

Dietę rozpoczyna się w PIĄTEK

15.00 
Normalny ostatni posiłek , najlepiej w tym dniu zrezygnować z mięsa. Dużo pić min. 1,5 l wody i zielonej herbaty. 

18.30 
Zmiksować: 
200 ml jogurtu lub kefiru 1,5-2% tł 
małego banana 
1 łyżkę siemienia lnianego 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 


SOBOTA 

8.00 
Zmiksować: 
250 ml mleka sojowego (słodzone cukrem trzcinowym 43 kcal na100ml) 
200g truskawek (zamiennie wiśnie, maliny, porzeczki cz. , jagody) 
1 łyżkę siemienia lnianego 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 

11.30 
Zmiksować: 
250 ml soku pomarańczowego 
4 szt. moreli suszonych, 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 

15.00 
Zmiksować: 
300 ml soku pomidorowego 
1/2 puszki tuńczyka w sosie wł (puszka ok.200g (zamiennie tofu lub feta 40 g) 
1 łyżka siemienia lnianego 
1 mały ząbek czosnku 
1/2 łyżeczki morszczynu 

18.30 
Zmiksować: 
250ml mleka sojowego ( ja piję kozie)
6 szt. moreli suszonych 
1 łyżkę siemienia lnianego 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 

NIEDZIELA 

8.00 
Zmiksować: 
250 ml mleka sojowego (słodzone cukrem trzcinowym 43 kcal na100ml) 
200g truskawek (zamiennie wiśnie, maliny, porzeczki cz. , jagody) 
1 łyżkę siemienia lnianego 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 

11.30 
Zmiksować: 
250 ml soku pomarańczowego 
4 szt. moreli suszonych, 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 

15.00 
Zmiksować: 
300 ml soku pomidorowego 
1/2 puszki tuńczyka w sosie wł (puszka ok.200g (zamiennie tofu lub feta 40 g) 
1 łyżka siemienia lnianego 
1 mały ząbek czosnku 
1/2 łyżeczki morszczynu 

18.30 
zmiksować: 
250 ml mleka sojowego 
małego banana 
1 łyżkę siemienia lnianego 
1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych

 

Przepis zaczerpnięty z tej ksiązkOdchudzanie weekendowe Bardadyn Marek

http://tnij.org/odchudzanie_weekendowe

19:14, calineczkazbajkii , Zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 16 marca 2011

Herbata rozgrzewajaca "kilerka"

smaki: kwasny - K; gorzki - G; slodki - S; ostry - O; slony - SN

G - do 1,5 szklanki wrzacej wody dodac:
G - kopiasta lyzeczke tymianku
S - 2 lyzeczki lukrecji
O - 1/2 lyzeczki imbiru
gotowac 5 - 10 minut na slabym ogniu

Pic zawsze swieza na 30 minut przed lub godzine po posilku.

Herbata ta jest silnie rozgrzewajaca pomocna przy bolach zoladka, wzdeciach, mdlosciach i przeziebieniu. Nie nalezy jej pic w czasie przyjmowania antybiotykow lub lekow hormonalnych, a takze przy goracu w organizmie (ogniu)

 

Przepsi pochodzi z tej ksiażki:  http://selkar.pl/aff/44/advanced_search_result.php?autor=%20%2BAnna%20%2BCiesielska

10:45, calineczkazbajkii , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 marca 2011

Uwielbiam tą zupę . Lubię nagotować jej cały gar , pójść na spacer i po powrocie zajadać się pyszną , sytą  i wciąż gorącą zupą

 

Składniki ( na pól gara) :

  • ok 500g wołowiny z kością lub baraniny z kością
  • 5-6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1/8 kapusty włoskiej (zimą i jesienią - kapustę można pominąć)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • tymianek i kurkuma - szczypta
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz czarny
  • szczypta soli morskiej
  • ew. wegeta domowej produkcji (do smaku)
  • szczypta bazyli
  • zielona pietruszka  ( garść)
  • majeranek szczypta
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie:

  • Do 2-3 litów wrzącej wody dodać:

szczyptę tymianku i kurkumy

mięso

kmink mielony 

kaszę jęczmienną 

liść laurowy

ziele angielskie

1/2 łyżeczki imbiru

  • Gogotować ok. 1,5godz ( lub 30 min w szybkowarze)
  • Potem dodać drobno pokrojone cebule i  pory i 
  • 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment)
  • Dodać łyżeczkę wegety, soli do smaku, szczyptę bazylii, garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny
  • Dodać szczyptę majeranku, wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
  • Dodać drobno pokrojone marchewki, dużą pokrojoną pietruszkę, pokrojone ziemniaki
  • gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn)
  •  dosmakować: pieprzem,solą, zieloną pietruszką

 

  • Orginalny Przepis pochodzi z ksiązki Anny Ciesielskiej 

środa, 26 stycznia 2011

 

Rosół rodzinny
Dla kogo:
– wszystkie dzieci od drugiego roku życia,
– reszta rodziny.
Pora roku:
– cały rok.
O – Zagotuj 8 litrów wrzątku, wrzuć 1 łyżeczkę tymianku i 3/4 łyżeczki
kurkumy,
Z – 1 łyżeczkę kminku całego, kość cielęcą, 1/2 kg wołowiny (np. pręga),
M – 2 średnie skrzydła indycze (mogą być też 3 małe ,bądź 1,5 wielkiego),
7 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kolendry całej,
1/2 łyżeczki mieszanki pieprzy kolorowych (całych), 1/4 pieprzu Cayenne,
2 liście laurowe,
W – 1 łyżkę soli.
Gotuj 1,5 godziny na maleńkim gazie, po czym dodaj:
D – 1,5–2 pęczków zielonej pietruszki,1/2 łyżeczki bazylii,
O – 1 łyżeczkę rozmarynu i trochę lubczyku suszonego (jeżeli posiadasz
lubczyk świeży, dodaj kilka listków w smaku kwaśnym D),
143
Z – 6–8 marchewek, 2–3 pietruszki (korzeń),
M – 5 dużych cebul, 4 duże zęby czosnku, 2 liście kapusty włoskiej, bądź pekińskiej,
latem dodaj kawałek kalarepy, 1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł),
W – 1 łyżeczkę Vegety, sól do smaku.
Gotuj 1 godz., po czym wyjmij mięso i warzywa. Rosół przelej przez sitko do
drugiego garnka i dosmakuj:
D – szczyptą bazylii,
O – szczyptą majeranku,
Z – szczyptą kminku mielonego,
M – pieprzem czarnym.
Uwagi:
Część rosołu wlewam w słoiki i wekuję – w takiej postaci może stać w lodówce
około trzech tygodni.

Rosół rodzinny

Dla kogo:

– wszystkie dzieci od drugiego roku życia,

– reszta rodziny.

Pora roku:

– cały rok.

O – Zagotuj 8 litrów wrzątku, wrzuć 1 łyżeczkę tymianku i 3/4 łyżeczki

kurkumy,

Z – 1 łyżeczkę kminku całego, kość cielęcą, 1/2 kg wołowiny (np. pręga),

M – 2 średnie skrzydła indycze (mogą być też 3 małe ,bądź 1,5 wielkiego),

7 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę kolendry całej,

1/2 łyżeczki mieszanki pieprzy kolorowych (całych), 1/4 pieprzu Cayenne,

2 liście laurowe,

W – 1 łyżkę soli.

Gotuj 1,5 godziny na maleńkim gazie, po czym dodaj:

D – 1,5–2 pęczków zielonej pietruszki,1/2 łyżeczki bazylii,

O – 1 łyżeczkę rozmarynu i trochę lubczyku suszonego (jeżeli posiadasz

lubczyk świeży, dodaj kilka listków w smaku kwaśnym D),

Z – 6–8 marchewek, 2–3 pietruszki (korzeń),

M – 5 dużych cebul, 4 duże zęby czosnku, 2 liście kapusty włoskiej, bądź pekińskiej,

latem dodaj kawałek kalarepy, 1 korzeń kopru włoskiego (fenkuł),

W – 1 łyżeczkę Vegety, sól do smaku.

Gotuj 1 godz., po czym wyjmij mięso i warzywa. Rosół przelej przez sitko do

drugiego garnka i dosmakuj:

D – szczyptą bazylii,

O – szczyptą majeranku,

Z – szczyptą kminku mielonego,

M – pieprzem czarnym.

Uwagi:

Część rosołu wlewam w słoiki i wekuję – w takiej postaci może stać w lodówce

około trzech tygodni.

 

 

Przepisy czerpię z tej ksiazki : http://www.escapemagazine.pl/369695-kuchnia-pieciu-przemian-dla-dzieci-zdrowych-i-alergicznych/s/cal


Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych

 

13:35, calineczkazbajkii , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 października 2010

Zupa ziemniaczana z dynią

g - 2 l wrzącej wody,

g - szczypta majeranku,

sł - kilka ziemniaków,

sł - 1 marchew,

sł - 1 pietruszka,

sł - ok. 30 dag dyni,

o - 1 cebula,

o - kawałek selera,

sn - sos sojowy tamari,

k - natka pietruszki,

g - szczypta tymianku,

sł - 2 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno (np. sezamowego lub lnianego).

Zagotować wodę, dodać majeranek, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, w małą kostkę marchew oraz pietruszkę. Obraną dynię pokroić w większe kawałki i wrzucić do zupy. W dalszej kolejności dodać drobno pokrojony seler oraz cebulę i nieco sosu sojowego. Zupę gotować ok. 20 min i odstawić. Następnie odlać jej część z kawałkami dyni oraz innymi warzywami do mniejszego naczynia i zmuksować. Zmiksowaną zupę połączyć z całością i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodać do zupy szczyptę tymianku i dobrego oleju tłoczonego na zimno

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi