Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Mięsa

sobota, 10 listopada 2012

Danie jest obłędnie smaczne . Wychodzą  z niego 4 wielkie porcje. 1 porcja ma tylko   370 kalorii
Przepis pochodzi z tej książki .


Składniki :

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 500 g młodych ziemniakow
  • 8 całych ząbki czosnku, nieobranych
  • 8 średnie pomidory
  • 75g chorizo (najlepiej pikane) lub pikantne salami
  • 8  udek z kurczaka bez skóry i bez kości ( o ile to możliwe)
  • 1 papryka zielona
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra mielona



Wykonanie :

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 180 ° C termoobieg
  2.  Cebule  i ziemniaki pokrój na 8 części
  3. Pomidory pokrój na 4 części
  4. Czosnek obierz tylko z tych suchych łupinek ,
  5. Włóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory do  dużej formy do pieczenia i dopraw solą morską oraz mnóstwem  świeżo zmielonego  czarnego pieprzu oraz kolendrą.
  6. Wymieszaj  wszystko razem lekko i piecz 20 minut.
  7. Podczas gdy warzywa się pieką , zdejmij skórkę z chorizo  i pokój w 3-5 mm plasterki.
  8. Udka kurczaka natnij na górze 2-3 razy
  9. .Dopraw kurczaka czarnym pieprzem i kolendrą. 
  10. Wymieszaj  paprykę i oregano razem , odstaw.
  11. Wyjmij formę z piekarnika wymieszaj  wszystko kilka razy.
  12. Połóż  kurczaka na wierzchu następnie pokrojone chorizo 
  13. Posyp papryką i oregano oraz odrobina soli.
  14. Wstaw do piekarnika na 20 min
  15. Pokrój zieloną paprykę w paski.
  16. Wyjmij blachę  z piekarnika.
  17.  Przechyl blachę i polewaj powstałym  sosem po wierzchu zapiekanki.
  18. Połoz paski papryki na wierzchu wokół kurczaka i warzyw.
  19. Włącz piekarnik na  220 ° C / 200 ° C termoobieg
  20. Włóż z powrotem blachę do  piekarnika i piecz  przez kolejne 20-30 minut ,aż papryka  będzie lekko  zmiękczona a kurczak będzie  złocisty  i chrupiący.
  21. Ziemniaki muszą być miękkie.Warto wyjąć 1-2 ziemniaki i sprawdzić czy sa już gotowe :)
  22. Czosnek można obrać i  wcinać:)
  23. Smacznego :) 

środa, 07 listopada 2012

To zupełna nowość w mojej kuchni , ale własnie przed chwilą okazało się że  te danie jest  bardzo pyszne a schab rozpuszcza się w ustach i nie jest suchy :) Polecam kupować schab chociaż trochę przerośnięty tłuszczem. Danie jest syte i mało kaloryczne :)


Składniki:

  • 4 grube kotlety schabowe ( grubość ok 1,50 cm)
  • przyprawy : sól morska , natka pietruszki , kurkuma , kminek mielony, kolendra mielona , pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 średnie kwaśne jabłka


Wykonanie :

  1. Kotlety schabowe dobrze natrzeć przyprawami ( z obydwu stron) i włożyć je  do szczelnie zamykanego pojemnika na co najmniej 10 godz do lodówki .
  2. Następnego dnia :
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  4. Jabłka przekroić na 4 , wydrążyć gniazda nasienne.
  5. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
  6. Kotlety  przeciąć wzdłuż szerszej strony ( ale nie do końca)
  7. Do kotletów włożyć jak najwięcej plastrów jabłek.
  8. Schab przełożyć do rękawa  do pieczenia  (schab  musi leżeć na dole , może trzeba użyć dwóch rękawów ?) 
  9. Schab z folia położyć na blasze i piec ok 25 min
  10. Następnie zmniejszyć do temp 140 stopni i piec ok 35 min
  11. Po upieczeniu zostawić  w piekarniku chociaż na 10 min.
  12. Smacznego :) mniam...

"

czwartek, 14 czerwca 2012

Przyrządza się go szybko , jest delikatny w smaku i polecam go dla całej rodziny :) 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 skrzydełka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • przyprawy (bazylia , tymianek , kurkuma , kminek , imbir , pieprz  czarny ,chilli , sól morska )
  • natka pietruszki
Wykonanie :
  1. 4 kawałki  udek kurczaka i parę skrzydełek przyprawić  z obu stron wszystkimi przyprawami. 
  2. Idealnie jak można do odstawić na noc do lodówki.
  3. Po zamarynowaniu włożyć kurczaka do garnka.
  4. Zalać do połowy wodą dodać trochę :natki pietruszki i kminku 
  5. Dodać dwie dobrze pokrojone  i lekko podsmażone cebule
  6. Zagotować .
  7. Gotować ok 30 minut . Ja gotuje w szybkowarze ok 12 minut.
  8. Po tym czasie   w miseczce rozrobić :pół szklanki wody i 2 łyżki pasty pomidorowej z 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
  9. Dobrze wymieszać i bardzo powoli wlewać do garnka cały czas delikatnie mieszając.
  10. Zagotować.
  11. Prawie Gotowe :)
  12. Podawać po ok 30 minutach , wtedy jest najlepszy i nie za gorący :)Smacznego :)


22:49, calineczkazbajkii , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 listopada 2011


1,5  kg karkówki z tłuszczem na górze

dobrze natarłam

 

solą morską

natką pietruszki

kurkumą

kminkiem

pierzem cayenne

imbirem

a do dziur włożyłam pokrojone ząbki czosnku

 

Następnie zawinęłam go w folie przezroczystą i odstawiłam do lodówki na 12 godzin

po tych 12 godzinach

 

Nagrzałam piekarnik do 200 stopni

włożyłam do  foli-torebki do pieczenia 

Torebkę do pieczenia warto położyć na  blaszce , bo czasem płyn może wycieknąć

 Piekłam 40 minut w temp 200 stopni

i 1 godz w tem 140 stopni

 

Jest pyszna , smaczna i soczysta  

wtorek, 25 października 2011

Wow !
Upiekłam drugi  raz schab i wyszedł mi bardzo soczysty i bardzo smaczny
Aż muszę się podzielić tym przepisem

3 kg podłużnego kawałka schabu
dobrze natarłam
solą morską
natką pietruszki
kurkumą
kozieradką
tymiankiem
kminkiem
pierzem
imbirem

Następnie zawinęłam go w folie przezroczystą i odstawiłam do lodówki na 2 dni

po tych 2 dniach

Nagrzałam piekarnik do 200 stopni
przekroiłam ten schab na pół i włożyłam do 2 foli-torebek do pieczenia  i dołożyłam tam jeszcze po 1 cebuli
Te torebki do pieczenia warto położyć na  blaszce , bo czasem płyn może wycieknąć

Piekłam 40 minut w tem 200 stopni
i 1 godz w tem 140 stopni

Jak widać na załączonym obrazku schab jest przepyszny

wtorek, 20 września 2011


 

Na suchą dużą patelnię położyłam  

750 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 

i dodałam szczyptę

soli morskiej

bazylii

kozieradki

Patelnię przykryłam i w międzyczasie przygotowywałam i wrzucałam do tego mięsa

750 gram ciemnych pieczarek pokrojonych w kawałki

5 małych cukinii pokrojonych w plastry

szczyptę kminku 

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

ponad pół łyżeczki każdej z przypraw :

pieprzu czarnego

pieprzy cayenne

chilli

imbiru

soli morskiej

pomidory krojone w puszcze + 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dusiłam to ok 20 minut aż cukinia była miękka

Następnie posypałam to 5 łyżkami mąki i szybko wymieszałam

Dodałam szczyptę kurkumy

Szczyptę kminku 

i pół łyżeczki pieprzu mielonego

Zagotować i gootowe

Potrawa jest ostra i wystarcza dla 5-6 głodnych smakoszy ...

Wszystkim smakowało i wam też smacznego życzę

czwartek, 15 września 2011

Udało się ! Upiekłam schab , pierwszy raz w moim zyciu , na dodatek wyszedł smaczny i w miarę soczysty. Mój Mały Synek zajadał się nim ze smakiem.

Soczysty pieczony schab dla dzieci i dorosłych smakoszy

 2 kg schabu z dziurą w środku , trochę rozbiłam tłuczkiem

Natarałm z każdej strony i w środku

0,5 łyżeczką soli morskiej

1 łyżeczką soku z cytryny

0,5 łyżeczką bazyli

0,5 łyżeczką kurkumy

0,5 łyżeczką majeranku

1  łyżeczką oliwy z oliwek

0,5 łyżeczką kminku mielonego

0,5 łyżeczką imbiru

0,5 łyżeczką pieprzem czarnego

0,5 łyżeczką pieprzu cayenne

Zaszurowałam to tymi samymi sznurkami , które były razem ze schabem

Do środka włożyłam

3 ząbki czosnku i

jedną pokrojoną cebulę

Zapakowałam to w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 7 godzin

Po południu czyli po 7 godz

Nagrzałam piekarnik  elektryczny do temp 200 stopnii ( to jest max dla foli , można na wyższą temp jeżeli masz taką folię )

Włożyłam schab do rekawa do pieczenia ,

zawiązałam i położyłam na blaszkę do pieczenia.

Piekłam przez 15 minut w temp 200 stopnii

Następnie piekłam przez 2 godz w tem 135 stopni

Po 2 godz wyłączyłam piekarnik i zostawiałm mieso na około 1 godz

Natepnie wyjełam mięso , sok przelałam do garnka ( na sos dla dorosłych).

Schab był już gotowy do jedzenia i zaczał być jedzony przez mojego małego Synka z wielkim smakiem ( wyrwał mi z ręki ).

Mięsa nie trzeba specjalnie rozdrabniać jak dziecko już gryzie , schab sam się ładnie rozchodzi .

Polecam dla dzieci od 1 roku.

Dla dorosłych polecam z musztardą lub chrzanem z ćwikłą

Smacznego

poniedziałek, 12 września 2011


 

Postanowiłam tak gotować aby nie zwariować. Tzn gotować chociaż na 2 dni a może nawet i na 3. Lubię dobrze zjeść ,ale perspektywa spędzenia w kuchni kilku godzin dziennie nie nastraja mnie pokojowo , raczej nastraja mnie bojowo.
Dlatego właśnie dziś zrobiłam obiad na 2 dni pt.

Wieprzowina dziwaczka duszona w buraczkach


Poprzedniego dnia wieczorem należy
5 kotletów z karkówki  posypać/natrzeć
1 łyżeczką soli morskiej
1 łyżeczką tymianku
1 łyżeczką kurkumy
pół  łyżeczką  kminku mielonego
pół łyżeczką imbiru
1 łyżeczką pieprzu
Zapakować mięso do jakiegoś pojemnika i szczelnie zamknąć lub dobrze przykryć folią

Na następny dzień czyli w dzień pierwszego  obiadu
Do szybkowara lub garnka wlać łyżkę oliwy z oliwek , troszkę rozgrzać
wkroić 4 średnie już ugotowane buraczki ( ja kupuje ugotowane)
dodać pół łyżeczki kminku
dodać pół łyżeczki  pieprzu np cayenne
2 ząbki czosnku wyciśnięte lub drobno pokrojone
2 cebule drobno pokrojone
1 łyżeczka imbiru
dodać mięso
zalać zimną wodą  do wysokości max pół centymetra
dodać pół łyżeczki  natki pietruszki
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki kurkumy

Zamknąć szybkowar i gotować 30 min od pierwszego syczenia lub 1,50 godz w normalnym garnku pod przykryciem
Mięso jest bardzo miękkie i rozpuszcza się w ustach.
W garnka należy odlać płyn i dodawać do niego  bardzo powoli  2-3 łyżki mąki ziemniaczanej , jednocześnie mieszając. Powstaje wtedy taki super smaczny sos.
Zagotować.
Pycha.
Jeżeli uda wam się nie zjeść wszystkiego , to co zostanie wrzucie jeszcze gorące do słoika ( rant słoika i pokrywka muszą być suche) .Dobrze zakręcić .  Słoik odwrócić do góry dnem i gotowe . Mamy obiad na kolejny dzień albo na jakiś inny ( max można 3 tyg trzymać w słoiku o ile dobrze trzyma tzn wieczko nie ugina się pod palcem)

Smacznegoooo

piątek, 01 października 2010
  • 4 piersi z indyka
  • pieczarki (5-6 srednich)
  • ser żółty
  • masło
  • zielona pietruszka
  • przyprawy
  • czosnek
Piersi rozbic posypać przyprawami-odstawic na 5 min Pieczarki pokroic w plasterki i udusic na maśle przez ok 10 min Ser pokroic w grubsze paski lub kawałki. Na rozbitych piersiach rozłozyc pieczarki, ser, kawałek masła, pokrojony czosnek i posypac pietruszką. Następnie  piersi zawijamy w ruloniki. Gotowe devolay'e panierujemy bardzo dokładnie z każdej strony w jajku i w bułce lub mące  i obsamżamy na oliwie.
Co 2-3 minuty przewracamy nasze roladki, az beda gotowe!
Smażenie trwa około 15 minut. Najlepsze są podane zaraz po usmażeniu.
Smacznego :)
11:14, calineczkazbajkii , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 września 2010

 

4 porcje - 1 porcja zawiera około 175 kalorii

 

  • 4 plastry kotletów wieprzowych po 140 gr każdy
  • 4 średnie ziemniaki  ( około 500g)
  • 8 małych celul
  • 1/4 cytryny
  • 4 łyzli oliwy z oliwek
  • kolorowy pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa np papryka
Piekarnik rozgrzać do temperatury około 200 stopni.W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w plastry o grubości pół centymetra. Pokrojone ziemniaki włożyć do misy i polać oliwą , posypać papryką i  nastepnie wymieszać , tak aby każdy plaster był posmarowany oliwą.Mięso można lekko rozbić i włożyć do marynaty ( oliwa , papryka , kolorowy pieprz ,wyciśnięty czosnek). Dokładnie obtoczyć mięso w marynacie. Cebulę pokrojoną w ćwiartki również zanurzyć w marynacie. Na kratkę do piekarnika  położyć mięso , ziemniaki i cebulkę.Pod kratką powinna być blaszka do której będzie spływał tłuszcz

Przy dobrym piekarniku  , można upiec wszystko razem w 20-25 minut , na najwyższej półce piekarnika.

 

Przy wołowinie : najpierw upiec mięso  około 20 minut , następnie w tłuszczu z blaszki obtoczyć ziemniaki i cebulkę i piec kolejne 20 minut.

 

Gotwanieeeeeeeeeeeeee

 

Potrawka z kurczaka w sosie cytrynowym ( 1 porcja = 320 kalorii)

100 g piersi z kurczaka

50 g pieczarek

30 dag kaszy jaglanej

1/2 łyzeczki oliwy z oliwek

1 łyżka mąki

2 łyżki naturalnego jogurtu

sok wyciśnięty z 1/4 cytryny

1 szklanka bulionu

 

Fileta z kurczaka pokroić na kawałki i usmażyć. Pieczarki pokroić w kawałki i podsmażyć. Do pieczarek dodać mięso , zalać szklanką bulionu i dusić około 30 min na małym ogniu. Jogurt wymieszać z mąką , cytryną w małym pojemniku. Dolać do tego powoli sok z patelni ( około 2 łyżek) i wymieszać. Następnie  dodać to do mięsa i pieczarek . Wymieszać. Gotować chwilę . Kaszę ugotować w osobnym garnku i podawać razem z mięsem.

Dodałam jeszcze do tego zestawu sałatkę z kapusty pekińskiej ze śmietaną :))

Pyszne :)))

Gotowanieeeeeeeeeeeeeeeeee

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi