Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Wegetariańskie

czwartek, 30 września 2010

Flaczki z pieczarek: ugotować włoszczyznę, pokroić w paseczki. Pokrojone pieczarki z cebulą włoŜyć
do wywaru z włoszczyzny. Gotować 15 min. Dodać przypraw paprykę, ziele .angielskie, gałkę muszkatołową,
majeranek, liść laurowy, pieprz, sól). Rozgrzać olej, dodać trochę mąki i wlać do grzybów, wymieszać.
Podawać z razowym pieczywem.

ugotować włoszczyznę, pokroić w paseczki. Pokrojone pieczarki z cebulą włoŜyć

do wywaru z włoszczyzny. Gotować 15 min. Dodać przypraw paprykę, ziele .angielskie, gałkę muszkatołową,

majeranek, liść laurowy, pieprz, sól). Rozgrzać olej, dodać trochę mąki i wlać do grzybów, wymieszać.

Podawać z razowym pieczywem.

Kotlet selerowy: ½ szklanki płatków owsianych zalać ciepłą wodą na 10 min, odcisnąć z wody i połączyć
z utartym grubo selerem, solą i usmaŜyć jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem pomidorowym,
pieczarkowym.

½ szklanki płatków owsianych zalać ciepłą wodą na 10 min, odcisnąć z wody i połączyć

z utartym grubo selerem, solą i usmaŜyć jak placki ziemniaczane. Podawać z sosem pomidorowym,

pieczarkowym.

23:30, calineczkazbajkii , Wegetariańskie
Link Dodaj komentarz »

Kotlety z kaszy gryczanej: 1 szklankę płatków owsianych zalać małą ilością wrzącej wody i
pozostawić na 15 min. Osobno ugotować 1 szklankę soczewicy i 2 szklanki kaszy gryczanej.
Pokrojone 2 cebule wraz z 20 dkg pieczarek poddusić na oleju, dodać pokrojone 3 ząbki
czosnku, przyprawę „Jarzynkę”. Połączyć płatki z kaszą, soczewicą oraz cebulą i pieczarkami.
Można zagęścić bułką tartą. Formować kotleciki i smażyć obtoczone w otrębach.

1 szklankę płatków owsianych zalać małą ilością wrzącej wody i

pozostawić na 15 min. Osobno ugotować 1 szklankę soczewicy i 2 szklanki kaszy gryczanej.

Pokrojone 2 cebule wraz z 20 dkg pieczarek poddusić na oleju, dodać pokrojone 3 ząbki

czosnku, przyprawę „Jarzynkę”. Połączyć płatki z kaszą, soczewicą oraz cebulą i pieczarkami.

Można zagęścić bułką tartą. Formować kotleciki i smażyć obtoczone w otrębach.

Pasta z zielonego groszku: Zmiksować w malakserze 1 puszkę groszku konserwowego, 1 łyżeczkę
masła, 3 łyżki oleju, przyprawić solą, pieprzem ziołowym i cząbrem. Zmiksować w malakserze 1 puszkę groszku konserwowego, 1 łyżeczkę

Zmiksować w malakserze 1 puszkę groszku konserwowego, 1 łyżeczkę

masła, 3 łyżki oleju, przyprawić solą, pieprzem ziołowym i cząbrem.

 

Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty, wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć
liście. Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, jarzynką i udusić
na małym gazie.
Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny: marchew, seler, pietruszkę,
por, cebulę, zmielić i przyprawić bazylią, solą, pieprzem, natką pietruszki. Farsz jarzynowy
można użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć ugotowany
burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).

Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty, wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć

liście. Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, jarzynką i udusić

na małym gazie.

Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny: marchew, seler, pietruszkę,

por, cebulę, zmielić i przyprawić bazylią, solą, pieprzem, natką pietruszki. Farsz jarzynowy

można użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć ugotowany

burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).

 

Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną surową paprykę
(można też dodać kabaczek), przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy,
ziele angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną surową paprykę

(można też dodać kabaczek), przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy,

ziele angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

23:19, calineczkazbajkii , Wegetariańskie
Link Dodaj komentarz »

Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną
lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne
jabłka, przecier pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy) i zagotować.Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną

Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kapustę kiszoną

lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne

jabłka, przecier pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść laurowy) i zagotować.

23:18, calineczkazbajkii , Wegetariańskie
Link Dodaj komentarz »

Ziemniaki z wody z trzema twarożkami

Można też upiec w skórce duże ziemniaki , po upieczeniu rozciąć je w czterech kierunkach do połowy głębokości . Trochę nasinąć na 4 rogach aby w środek ziemniaka włożyć farsz

wtorek, 28 września 2010

Pieczarki z serem

 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek obranych
  • ser żółty w plasterkach (taki który dobrze się roztapia) lub starty ser
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa dowolna

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać ze skórki, odciąć nóżki, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ułożyć kapelusze pieczarek na patelni i nakładamy pocięte kawałki sera, tak aby nie wychodził poza kapelusz pieczarki. Sera można dać kilka plasterkó, to według uznania. Smażyć, aż ser całkowie się stopi. gotowe pieczarki na talerzu przyprawić lub posolić, wegług uznania.

 

Gotowanieeeeeeeee

poniedziałek, 27 września 2010

Gotowanieeeeeeeee

niedziela, 26 września 2010

 

Kotlety z pieczarek: udusić pokrojone pieczarki (pół kg) z cebulą na oleju, przepuścić przez maszynkę z
odciśniętą bułką, uprzednio namoczoną w mleku, dodać białko, sól, pieprz, zieleninę, wymieszać. Gdy
masa jest za rzadka, dodać bułki tartej. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smaŜyć na oleju.

Kotlety z pieczarek  480 kalorii ( obejmuje 2-3 porcje)

udusić pokrojone pieczarki (pół kg) z cebulą na oleju, przepuścić przez maszynkę z odciśniętą bułką, uprzednio namoczoną w mleku, dodać białko, sól, pieprz, zieleninę, wymieszać. Gdy masa jest za rzadka, dodać bułki tartej. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smazyć na oleju.

Do każdej porcji dodać ogórki kiszone/korniszone...

 

Gotowanieeeeeeeeee

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi