Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Ryby

wtorek, 15 stycznia 2013

Składniki :

  • 1 duża makrela ok 180 g
  • 1 malutka cebula
  • 3 ogorki  korniszone
  • 3 łyżki twarogu
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • kolendra mielona

Wykonanie:

  1. Rybę obedrzeć  ze skóry i  ości
  2. Cebulę drobno pokroić
  3. Ogórki drobno pokroic
  4. Wrzucić wszystko do miski
  5. Dodać twaróg , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
  6. Zmiksować blenderem
  7. Można podawać np ze szczypiorkiem
  8. Smacznego 

czwartek, 10 stycznia 2013

Nikt nie wie dlaczego te danie się tak nazywa ale prawie każdy wie jak smakuje :) Moja wersja smakuje wyśmienicie , miedzy innymi dlatego ze wszystkie warzywa kroję w drobne słupki  , nie ścieram ich na tarce. Ryba świeża smakuje cudnie ale czasem nie mamy wyjścia i trzeba do przepisu dodać rybę mrożoną. Jest to wersja z mojego rodzinnego domu a wiadomo, ze mama zawsze gotuje najlepiej :)


Składniki na  dużo porcji :

  • 2 kg marchwi
  • 2 kg pietruszki
  • Duzy seler ok 2 kg
  • przecier pomidorowy 200g
  • 4 cebule
  • przyprawy : ziele angielskie , czarny pieprz w ziarenkach , liść laurowy, kolendra mielona , imbir mielony , kurkuma ( mało), sól morska 
  • 1,5 kg świeżej ryby np dorsz 
  • olej np rzepakowy

Wykonanie :

  1. Marchew , pietruszkę ,seler   obrać , umyć i pokroić w drobne słupki 
  2. Wrzucić do dużego płaskiego garnka np brytfanna
  3. Dodać łyżeczkę oleju i zalać wodą na ok 1 cm ( lepiej mniej niz więcej, w miedzy czasie można dolewać wodę)
  4. Wstawić na gaz
  5. Cebulę drobno podsmażyć i dodać do garnka
  6. Dodać przyprawy , przykryć i dusić do miękkości mieszając od czasu do czasu
  7. Jak już warzywa będą miękkie , należy dodać przecier pomidorowy
  8. Zagotować  i wyłączyć.
  9. Dobrze jak danie zostanie w garnku aż do wystygnięcia i się "przegryzie"
  10. Rybę ugotować na parze lub obtoczyć w mleku i mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
  11. Smacznego życzę :) My te danie uwielbiamy

a to porcja dla naszego maluszka , bo nasze to były bardzo duże :)

00:24, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 lutego 2012

Składniki:

- 1 łyżeczka oliwy  z oliwek lub olej

- 1 cebula ( drobno pokrojona)

- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane)

- 350  gram ryżu nieugotowanego

- 1.3 litra bulionu rybno-warzywnego

- 400 gram filetów z ryby np Dorsz

-250 gram mrożonego groszku

- garść zieleniny 

- pieprz - dość dużo

- imbir - szczypta

-kolendra mielona ok pół łyżeczki

 

 Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni

Na rozgrzaną  patelnię wlej oliwę i dodaj cebule. 

Jak juz sie zarumieni , dodaj czosnek i ryz oraz przyprawy

Smaż ok 2-3 minut.

 

W naczyniu szklanym żaroodpornym przygotuj wywar rybno- warzywny . Ja na 1.3 litra dałam 2 kostki rybne i 1 warzywną.

 Dodaj to tego wywaru podsmażony ryż.

Wymieszaj, 

Przykryj szklaną żaroodporną pokrywą i wstaw do piekarnika na ok 25-30 minut aż ryż wciągnie cały płyn

 

Po tym czasie  wyjmij naczynie z piekarnika , dodaj groszek i rybę. Wymieszaj.

 

Piecz ok 10 minut

 

Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu posypanie zieleniną

Wychodzi ok 10-12 porcji !
Potrawa jest bardzo smaczna i delikatna w smaku.

 

Smacznego

20:18, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2012

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • ew. 1 łyżeczka wody

Farsz :

  • 300 gram łososia już rozmrożonego
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 1 por
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • natka pietruszki lub koperek
  • imbir szczypta
  • pieprz duża szczypta
  • czosnek 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

  1. Mąkę połącz z solą oraz posiekanym zimnym masłem
  2. Użyj to tego swoich palców i rozdrabiaj masło wcierając je w mąkę.
  3. Wychodzi taka fajna kruszonka.
  4. Dodaj jajko i ew odrobina wody .
  5. Ulep z ciasta kulkę , zawiń w folie spożywczą i wstaw je na 30 min lub na noc do lodówki.
  6. W międzyczasie przygotuj farsz.
  7. Pora pokrój w drobne paseczki.
  8. Przysmaż go na patelni z odrobiną oliwy lub bez na patelni beztłuszczowej.
  9. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę ( cały czas szybko mieszaj!!) i bardzo powoli dodawaj mleko. dodaj czosnek i dopraw go przyprawami w ilości wg uznania. Ja dużo dodaję rozmarynu.
  10. Do sosu dodaj por oraz ser wymieszaj.
  11. Ciasto wlep na formę ( okrągłe 22 cm) , po-nakłuwaj widelcem . wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  12. Po tym czasie ściągnij pergamin i piecz ciasto jeszcze przez około 5 minut.
  13. Następnie na ciasto wyłóż odsączonego łososia w kawałeczkach i wylej ostudzony lekko sos.
  14. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni.
  15. Podawaj z pietruszką.
  16. Danie jest pyszne na ciepło i na zimno . Jest bardzo syte.
  17. Smacznego
13:36, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 września 2010

Ryba pieczona z warzywami: Ułożyć w szkle żaroodpornym oczyszczoną rybę, posypać jarzynką,
obłożyć pokrojoną w krążki cebulą i pokrojonymi w grube plastry warzywami (marchew,
seler, pietruszka, kalafior) i upiec w piekarniku.

Ułożyć w szkle żaroodpornym oczyszczoną rybę, posypać jarzynką,

obłożyć pokrojoną w krążki cebulą i pokrojonymi w grube plastry warzywami (marchew,

seler, pietruszka, kalafior) i upiec w piekarniku.

23:28, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 września 2010

Gotowanieeeeeeeeeee

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi