Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Zapiekanki

piątek, 18 stycznia 2013

To danie wyszło mi tak pyszne , ze  zjadałam tej zapiekanki za dużo oj za dużo ... no ale wyćwiczę te kalorie na orbitreku:)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kapusta np włoska
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 400 gr boczku 
  • przyprawy: kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie, pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
  • Olej do smażenia ( np rzepakowy)
  • 3 jajka

Wykonanie:

  1. Do gorącej wody wrzucić kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie i 1 kg umytych i nieobranych ziemniaków
  2. Gotować  do miękkości (5-7 min w szybkowarze lub ok 15-20 min w garnku)
  3. Cebulę drobno pokroić , podsmażyć i poddusić ,Dodać do niej przyprawy :pieprz , kolendra
  4. Boczek pokroić w  drobną kostkę
  5. Na drugiej patelni dobrze podsmażyć boczek
  6. Kapustę drobno pokroić i wrzucić  do wrzątku . Pogotować 5-7 minut.
  7. Ugotowane ziemniaki odcedzić , zalać gorącą wodą aby szybciej ostygły.
  8. Ziemniaki obrać i ubić tłuczkiem do ziemniaków lub pokroić w plastry
  9. Wstawić piekarnik na 200 stopnii
  10. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem
  11. Do naczynia włożyć połowę ziemniaków  , poł boczku , poł cebulu ,całą kapustę ,poł boczku , pół cebuli , poł ziemniaków
  12. Ziemniaki jeżeli są utuczone , to na górnej warstwie porobić trochę dziur za pomocą łyżki
  13. Jajka dobrze rozbełtać
  14. Do jajek dodać :pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
  15. Zalać wszystko jajkami
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30min
  17. Po 30 min można zajadać się z wielkim smakiem

 

To danie wyszło mi tak pyszne , ze nie zjadałam tej zapiekanki za dużo oj za dużo ... no ale wyćwiczę te kalorie na orbitreku:)

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi