Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie

Ciasta

niedziela, 20 stycznia 2013

To najpyszniejszy jabłecznik jaki jadłam ...Polecam 

Skłądniki:

  • 2 średnie jajka
  • 100 gram cukru
  • 75 gram roztopionego masła
  • Imbir 1  płaska łyżeczka
  • Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Mąka  tortowa  100 gram
  • proszek do pieczenia 1 płaskie łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 3-4 szt.
  • Pół  słoiczka dżemu ananasowego nisko-słodzonego ( oczywiście może być inny) 

 

Wykonanie:
  1. Wlać do  robota kuchennego
  2. i dobrze ubić 2 średnie jajka z  100 gramami  cukru .
  3. Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  75 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
  4. .Kolejno dodać 100 gram mąki tortowej wymieszanej z12 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
  5. .Ciasto wlać do foremki silikonowej np chlebowej 
  6. Włączyć piekarnik na 180 stopni
  7. Na ciasto ułożyć na sztorc o 3-4 drobno pokrojone w plasterki jabłek.
  8. Posypać grubo cynamonem
  9. Piec w temp 180 stopni przez około  30 min ( sprawdzić patyczkiem- suchy oznacza ,że ciasto jest gotowe)

czwartek, 08 listopada 2012
Lubie te ciasto ,  robi się je szybko  i przyjemnie :) a smakuje obłędnie :)

 Składniki:
 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) 
  • Cynamon ilość według uznania  
  • 3/4 kostki zimnego  masła (około 170 g)
 
 Wykonanie:
 
  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. 
  2. Podzielić na 3 części.
  3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. 
  5. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć cynamonem.  
  6. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. 
  7. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. 
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). 
  9. Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. 
  10. Smacznego :)


"

sobota, 17 grudnia 2011


Z 6 jajek oddzielić żołtka od białek.

Następnie: Do robota kuchennego wlać te

 

6 żołtek i  utrzeć z 200 g ciemnego cukru trzcinowego,

dodać 400g startej grubo marchwi,

100g mielonych migdałow,

100 g mielonych orzechow,

100g mąki kasztanowej lub kukurydzianej,

1 łyżeczkę cynamonu,

1,5 łyżeczki imbiru,

1/2 łyżeczki mielonych goździkow,

 1 łyżeczkę kardamonu,

 szczypta soli,

50 g mąki pszennej

1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

1 łyżeczkę kurkumy.

6 ubite  na sztywno białka.

 

Całość wymieszać, wlać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.

 

Wychodzą mi 2 foremki chlebowe tego pysznego i lekkiego oraz niskokalorycznego ciasta

 

35 minut w elektrycznym piekarniku na obiegu

Lub 1 godz w gazowym piekarniku

Smacznego

 przepis pochodzi stąd

niedziela, 11 grudnia 2011

 

 

·        4 średnie jajka

·        200 gram cukru

·        150 gram roztopionego masła

·        Imbir 1  płaska łyżeczka

·        Cynamon   1 albo 2  łyżeczki

·        Sól szczypta

·        Mąka  tortowa  200 gram

·        proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

·        kurkuma 1/3 łyżeczki

·        Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 8 szt.

 

Wlać do  robota kuchennego

i   dobrze ubić 4 średnie jajka z  200 gramami  cukru .

Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  150 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Kolejno dodać 200 gram mąki tortowej wymieszanej z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy.

Ciasto wlać do foremki silikonowej ( wychodzą mi 4 chlebowe) , położyć na to 8 drobno pokrojonych w plasterki jabłek.

Posypać grubo cynamonem

Piec w temp 180 stopni

1 godz. w elektrycznym piekarniku

1,50  godz. w gazowym piekarniku

 

Smacznego

 

 Przepis pochodzi stąd

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi