Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
niedziela, 20 stycznia 2013

To najpyszniejszy jabłecznik jaki jadłam ...Polecam 

Skłądniki:

  • 2 średnie jajka
  • 100 gram cukru
  • 75 gram roztopionego masła
  • Imbir 1  płaska łyżeczka
  • Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Mąka  tortowa  100 gram
  • proszek do pieczenia 1 płaskie łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 3-4 szt.
  • Pół  słoiczka dżemu ananasowego nisko-słodzonego ( oczywiście może być inny) 

 

Wykonanie:
  1. Wlać do  robota kuchennego
  2. i dobrze ubić 2 średnie jajka z  100 gramami  cukru .
  3. Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  75 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
  4. .Kolejno dodać 100 gram mąki tortowej wymieszanej z12 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy .
  5. .Ciasto wlać do foremki silikonowej np chlebowej 
  6. Włączyć piekarnik na 180 stopni
  7. Na ciasto ułożyć na sztorc o 3-4 drobno pokrojone w plasterki jabłek.
  8. Posypać grubo cynamonem
  9. Piec w temp 180 stopni przez około  30 min ( sprawdzić patyczkiem- suchy oznacza ,że ciasto jest gotowe)

sobota, 19 stycznia 2013

Nie wierzyłam ze jest ta jajecznica jest taka smaczna dopóki jej dziś nie zjadłam na śniadanie. Niebo w gębie:)A to wszystko dzięki Gordonowi

 

Składniki na 2 osoby

  • 5 jajek
  • Plaster masła
  • Łyżka śmietany 18 %
  • Pomidor
  • trochę oleju do smażenia


Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i położyć przekrojonego na pół pomidora skórką na patelnię
  2. Do rondelka wlać 5 jajek , dobrze je wymieszać
  3. Dodać plaster masła
  4. Postawić na gazie i cały czas mieszać
  5. Jak jajka zaczną się ścinać to zabrać z gazu i dalej mieszać i tak kilka razy
  6. Zdjąć z gazu i dodać łyżkę śmietany
  7. Wymieszać
  8. Podawać z fajnym bo ciełym  pomidorem :)
  9. Smacznego

 

piątek, 18 stycznia 2013

To danie wyszło mi tak pyszne , ze  zjadałam tej zapiekanki za dużo oj za dużo ... no ale wyćwiczę te kalorie na orbitreku:)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kapusta np włoska
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 400 gr boczku 
  • przyprawy: kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie, pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
  • Olej do smażenia ( np rzepakowy)
  • 3 jajka

Wykonanie:

  1. Do gorącej wody wrzucić kurkuma , kminek mielony , liść laurowy , ziele angielskie i 1 kg umytych i nieobranych ziemniaków
  2. Gotować  do miękkości (5-7 min w szybkowarze lub ok 15-20 min w garnku)
  3. Cebulę drobno pokroić , podsmażyć i poddusić ,Dodać do niej przyprawy :pieprz , kolendra
  4. Boczek pokroić w  drobną kostkę
  5. Na drugiej patelni dobrze podsmażyć boczek
  6. Kapustę drobno pokroić i wrzucić  do wrzątku . Pogotować 5-7 minut.
  7. Ugotowane ziemniaki odcedzić , zalać gorącą wodą aby szybciej ostygły.
  8. Ziemniaki obrać i ubić tłuczkiem do ziemniaków lub pokroić w plastry
  9. Wstawić piekarnik na 200 stopnii
  10. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem
  11. Do naczynia włożyć połowę ziemniaków  , poł boczku , poł cebulu ,całą kapustę ,poł boczku , pół cebuli , poł ziemniaków
  12. Ziemniaki jeżeli są utuczone , to na górnej warstwie porobić trochę dziur za pomocą łyżki
  13. Jajka dobrze rozbełtać
  14. Do jajek dodać :pieprz , kolendra , sól morska , natka pietruszki
  15. Zalać wszystko jajkami
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30min
  17. Po 30 min można zajadać się z wielkim smakiem

 

To danie wyszło mi tak pyszne , ze nie zjadałam tej zapiekanki za dużo oj za dużo ... no ale wyćwiczę te kalorie na orbitreku:)

środa, 16 stycznia 2013

Tą zupę pamiętam z początków mojego gotowania ale nigdy nie byla taka smaczna jak dziś. Obstawiam na  przyprawy , bo dziś używam wielu przypraw a kiedyś tylko pieprzu i soli.

Składniki:
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 pory (białe części)
  • 500g  mięsa mielonego np indyczego
  • 150-200 g serka topionego zwykłego
  • kurkuma
  • kminek  mielony
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie  
  • liść laurowy
  • sól morska
  • natka pietruszki
  • rozmaryn

Wykonanie:
  1. Zagotować 2-3 litry wody
  2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka
  3. Białe części pora drobno pokroić i dodać do garnka 
  4. Mięso mielone dodać do garnka i dobrze wymieszać aby się rozdrobniło
  5. Dodać przyprawy
  6. Gotować do miękkości warzyw ( w szybkowarze ok 7 min)
  7. Wyłączyć palnik 
  8. Dodać serki topione i dobrze wymieszać aby dokładnie się rozpuściły 
  9. Smacznego , zupa jest bardzo delikatna w smaku

wtorek, 15 stycznia 2013

Składniki :

  • 1 duża makrela ok 180 g
  • 1 malutka cebula
  • 3 ogorki  korniszone
  • 3 łyżki twarogu
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • kolendra mielona

Wykonanie:

  1. Rybę obedrzeć  ze skóry i  ości
  2. Cebulę drobno pokroić
  3. Ogórki drobno pokroic
  4. Wrzucić wszystko do miski
  5. Dodać twaróg , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
  6. Zmiksować blenderem
  7. Można podawać np ze szczypiorkiem
  8. Smacznego 

czwartek, 10 stycznia 2013

Nikt nie wie dlaczego te danie się tak nazywa ale prawie każdy wie jak smakuje :) Moja wersja smakuje wyśmienicie , miedzy innymi dlatego ze wszystkie warzywa kroję w drobne słupki  , nie ścieram ich na tarce. Ryba świeża smakuje cudnie ale czasem nie mamy wyjścia i trzeba do przepisu dodać rybę mrożoną. Jest to wersja z mojego rodzinnego domu a wiadomo, ze mama zawsze gotuje najlepiej :)


Składniki na  dużo porcji :

  • 2 kg marchwi
  • 2 kg pietruszki
  • Duzy seler ok 2 kg
  • przecier pomidorowy 200g
  • 4 cebule
  • przyprawy : ziele angielskie , czarny pieprz w ziarenkach , liść laurowy, kolendra mielona , imbir mielony , kurkuma ( mało), sól morska 
  • 1,5 kg świeżej ryby np dorsz 
  • olej np rzepakowy

Wykonanie :

  1. Marchew , pietruszkę ,seler   obrać , umyć i pokroić w drobne słupki 
  2. Wrzucić do dużego płaskiego garnka np brytfanna
  3. Dodać łyżeczkę oleju i zalać wodą na ok 1 cm ( lepiej mniej niz więcej, w miedzy czasie można dolewać wodę)
  4. Wstawić na gaz
  5. Cebulę drobno podsmażyć i dodać do garnka
  6. Dodać przyprawy , przykryć i dusić do miękkości mieszając od czasu do czasu
  7. Jak już warzywa będą miękkie , należy dodać przecier pomidorowy
  8. Zagotować  i wyłączyć.
  9. Dobrze jak danie zostanie w garnku aż do wystygnięcia i się "przegryzie"
  10. Rybę ugotować na parze lub obtoczyć w mleku i mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
  11. Smacznego życzę :) My te danie uwielbiamy

a to porcja dla naszego maluszka , bo nasze to były bardzo duże :)

00:24, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 stycznia 2013

To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy  niezbyt chude , tłuszcz to jest tu  potrzebny :) . Ten mój bigos gotujemy co najmniej 3 dni , wtedy smakuje najbardziej. Bigosu nie gotujemy w aluminiowym garnku . Link do artykułu http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Aluminium.html 

 


Składniki na wielki gar bigosu :

  • szklanka suszonych grzybów prawdziwków lub/i podgrzybków
  • 2 kg rożnego mięsa niezbyt chudego , tłuszcz jest potrzebny ( wołowina , wieprzowina , baranina)
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie główki białej kapusty
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 cebule
  • owoce jałowca
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • kminek mielony

Wykonanie:

  1. Grzyby namoczyć na noc
  2. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do wielkiego niealuminiowego  garnka( mięso można wcześniej lekko podsmażyć) 
  3. Słodką białą kapustę pokroić i wrzucić do garnka ( bez głąbów)
  4. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka
  5. Cebule pokroić , lekko podsmażyć i przełożyć do garnka
  6. Dodać dużą ilość przypraw.
  7. Postawić garnek na kuchence , zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 2 godz.
  8. Następnego dnia :
  9. Grzyby wypłukać , drobno pokroić i dodać go garnka.
  10. Bigos zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 godz
  11. Trzeciego dnia :
  12. Bigos zagotować , dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu 2-3 godz 
  13. ps .część bigosu można trochę zmiksować  i wykorzystać jako farsz do pierogów
  14. Gotowe , życze wam aby bigos smakował tak jak nam

 

 Marchewka z groszkiem na gęsto było dość częstym dodatkiem do obiadu w moim rodzinnym domu , który uwielbiam do dziś . 


Składniki na 3 średnie porcje :

  • 6 marchewek
  • szklanka mrożonego groszku
  • kurkuma , kminek mielony , pieprz czarny , ziele angielskie , liść laurowy, sól morska
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka

Wykonanie :

  1. Zagotować wodę ok 1 litra
  2. Marchewki obrać i pokroić w kostkę
  3. Marchewkę wrzucić na wrzątek i dodać przyprawy ( dużo pieprzu)
  4. Gotować do miękkości ( 5 min w szybkowarze , ok 15-20 w garnku )
  5. Dodać groszek
  6. Pogotować jeszcze chwilkę
  7. Wszystko odcedzić i wyjąć liść i ziarna
  8. Marchewkę i groszek włożyć do garnka
  9. Mąkę z mlekiem dobrze rozbełtać i powoli dolewać do garnka
  10. Zagotować
  11. Jak marchewka z groszkiem będzie za gęsta , można powoli dodać mleka i cały czas mieszać .
  12. Gotowe
  13. Smacznego ( u mnie z pieczoną karkówką )

sobota, 10 listopada 2012

Danie jest obłędnie smaczne . Wychodzą  z niego 4 wielkie porcje. 1 porcja ma tylko   370 kalorii
Przepis pochodzi z tej książki .


Składniki :

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 500 g młodych ziemniakow
  • 8 całych ząbki czosnku, nieobranych
  • 8 średnie pomidory
  • 75g chorizo (najlepiej pikane) lub pikantne salami
  • 8  udek z kurczaka bez skóry i bez kości ( o ile to możliwe)
  • 1 papryka zielona
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra mielona



Wykonanie :

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 180 ° C termoobieg
  2.  Cebule  i ziemniaki pokrój na 8 części
  3. Pomidory pokrój na 4 części
  4. Czosnek obierz tylko z tych suchych łupinek ,
  5. Włóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory do  dużej formy do pieczenia i dopraw solą morską oraz mnóstwem  świeżo zmielonego  czarnego pieprzu oraz kolendrą.
  6. Wymieszaj  wszystko razem lekko i piecz 20 minut.
  7. Podczas gdy warzywa się pieką , zdejmij skórkę z chorizo  i pokój w 3-5 mm plasterki.
  8. Udka kurczaka natnij na górze 2-3 razy
  9. .Dopraw kurczaka czarnym pieprzem i kolendrą. 
  10. Wymieszaj  paprykę i oregano razem , odstaw.
  11. Wyjmij formę z piekarnika wymieszaj  wszystko kilka razy.
  12. Połóż  kurczaka na wierzchu następnie pokrojone chorizo 
  13. Posyp papryką i oregano oraz odrobina soli.
  14. Wstaw do piekarnika na 20 min
  15. Pokrój zieloną paprykę w paski.
  16. Wyjmij blachę  z piekarnika.
  17.  Przechyl blachę i polewaj powstałym  sosem po wierzchu zapiekanki.
  18. Połoz paski papryki na wierzchu wokół kurczaka i warzyw.
  19. Włącz piekarnik na  220 ° C / 200 ° C termoobieg
  20. Włóż z powrotem blachę do  piekarnika i piecz  przez kolejne 20-30 minut ,aż papryka  będzie lekko  zmiękczona a kurczak będzie  złocisty  i chrupiący.
  21. Ziemniaki muszą być miękkie.Warto wyjąć 1-2 ziemniaki i sprawdzić czy sa już gotowe :)
  22. Czosnek można obrać i  wcinać:)
  23. Smacznego :) 

czwartek, 08 listopada 2012
Lubie te ciasto ,  robi się je szybko  i przyjemnie :) a smakuje obłędnie :)

 Składniki:
 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys) 
  • Cynamon ilość według uznania  
  • 3/4 kostki zimnego  masła (około 170 g)
 
 Wykonanie:
 
  1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. 
  2. Podzielić na 3 części.
  3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. 
  5. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć cynamonem.  
  6. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. 
  7. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. 
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). 
  9. Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. 
  10. Smacznego :)


"

środa, 07 listopada 2012

To zupełna nowość w mojej kuchni , ale własnie przed chwilą okazało się że  te danie jest  bardzo pyszne a schab rozpuszcza się w ustach i nie jest suchy :) Polecam kupować schab chociaż trochę przerośnięty tłuszczem. Danie jest syte i mało kaloryczne :)


Składniki:

  • 4 grube kotlety schabowe ( grubość ok 1,50 cm)
  • przyprawy : sól morska , natka pietruszki , kurkuma , kminek mielony, kolendra mielona , pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 średnie kwaśne jabłka


Wykonanie :

  1. Kotlety schabowe dobrze natrzeć przyprawami ( z obydwu stron) i włożyć je  do szczelnie zamykanego pojemnika na co najmniej 10 godz do lodówki .
  2. Następnego dnia :
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  4. Jabłka przekroić na 4 , wydrążyć gniazda nasienne.
  5. Jabłka pokroić na cienkie plastry.
  6. Kotlety  przeciąć wzdłuż szerszej strony ( ale nie do końca)
  7. Do kotletów włożyć jak najwięcej plastrów jabłek.
  8. Schab przełożyć do rękawa  do pieczenia  (schab  musi leżeć na dole , może trzeba użyć dwóch rękawów ?) 
  9. Schab z folia położyć na blasze i piec ok 25 min
  10. Następnie zmniejszyć do temp 140 stopni i piec ok 35 min
  11. Po upieczeniu zostawić  w piekarniku chociaż na 10 min.
  12. Smacznego :) mniam...

"

czwartek, 14 czerwca 2012

Przyrządza się go szybko , jest delikatny w smaku i polecam go dla całej rodziny :) 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 skrzydełka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • przyprawy (bazylia , tymianek , kurkuma , kminek , imbir , pieprz  czarny ,chilli , sól morska )
  • natka pietruszki
Wykonanie :
  1. 4 kawałki  udek kurczaka i parę skrzydełek przyprawić  z obu stron wszystkimi przyprawami. 
  2. Idealnie jak można do odstawić na noc do lodówki.
  3. Po zamarynowaniu włożyć kurczaka do garnka.
  4. Zalać do połowy wodą dodać trochę :natki pietruszki i kminku 
  5. Dodać dwie dobrze pokrojone  i lekko podsmażone cebule
  6. Zagotować .
  7. Gotować ok 30 minut . Ja gotuje w szybkowarze ok 12 minut.
  8. Po tym czasie   w miseczce rozrobić :pół szklanki wody i 2 łyżki pasty pomidorowej z 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
  9. Dobrze wymieszać i bardzo powoli wlewać do garnka cały czas delikatnie mieszając.
  10. Zagotować.
  11. Prawie Gotowe :)
  12. Podawać po ok 30 minutach , wtedy jest najlepszy i nie za gorący :)Smacznego :)


22:49, calineczkazbajkii , Mięsa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 lutego 2012

Składniki:

- 1 łyżeczka oliwy  z oliwek lub olej

- 1 cebula ( drobno pokrojona)

- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane)

- 350  gram ryżu nieugotowanego

- 1.3 litra bulionu rybno-warzywnego

- 400 gram filetów z ryby np Dorsz

-250 gram mrożonego groszku

- garść zieleniny 

- pieprz - dość dużo

- imbir - szczypta

-kolendra mielona ok pół łyżeczki

 

 Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni

Na rozgrzaną  patelnię wlej oliwę i dodaj cebule. 

Jak juz sie zarumieni , dodaj czosnek i ryz oraz przyprawy

Smaż ok 2-3 minut.

 

W naczyniu szklanym żaroodpornym przygotuj wywar rybno- warzywny . Ja na 1.3 litra dałam 2 kostki rybne i 1 warzywną.

 Dodaj to tego wywaru podsmażony ryż.

Wymieszaj, 

Przykryj szklaną żaroodporną pokrywą i wstaw do piekarnika na ok 25-30 minut aż ryż wciągnie cały płyn

 

Po tym czasie  wyjmij naczynie z piekarnika , dodaj groszek i rybę. Wymieszaj.

 

Piecz ok 10 minut

 

Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu posypanie zieleniną

Wychodzi ok 10-12 porcji !
Potrawa jest bardzo smaczna i delikatna w smaku.

 

Smacznego

20:18, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 stycznia 2012

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • ew. 1 łyżeczka wody

Farsz :

  • 300 gram łososia już rozmrożonego
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 1 por
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • natka pietruszki lub koperek
  • imbir szczypta
  • pieprz duża szczypta
  • czosnek 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

  1. Mąkę połącz z solą oraz posiekanym zimnym masłem
  2. Użyj to tego swoich palców i rozdrabiaj masło wcierając je w mąkę.
  3. Wychodzi taka fajna kruszonka.
  4. Dodaj jajko i ew odrobina wody .
  5. Ulep z ciasta kulkę , zawiń w folie spożywczą i wstaw je na 30 min lub na noc do lodówki.
  6. W międzyczasie przygotuj farsz.
  7. Pora pokrój w drobne paseczki.
  8. Przysmaż go na patelni z odrobiną oliwy lub bez na patelni beztłuszczowej.
  9. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę ( cały czas szybko mieszaj!!) i bardzo powoli dodawaj mleko. dodaj czosnek i dopraw go przyprawami w ilości wg uznania. Ja dużo dodaję rozmarynu.
  10. Do sosu dodaj por oraz ser wymieszaj.
  11. Ciasto wlep na formę ( okrągłe 22 cm) , po-nakłuwaj widelcem . wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  12. Po tym czasie ściągnij pergamin i piecz ciasto jeszcze przez około 5 minut.
  13. Następnie na ciasto wyłóż odsączonego łososia w kawałeczkach i wylej ostudzony lekko sos.
  14. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni.
  15. Podawaj z pietruszką.
  16. Danie jest pyszne na ciepło i na zimno . Jest bardzo syte.
  17. Smacznego
13:36, calineczkazbajkii , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2011

 

Do 1 szklanki gotującej się wody wsypać 

1 łyżeczkę imbiru

gotować 3 minuty 


gorącą albo ciepłą wolno , małymi łykami.

Pomaga przy zastoju wątroby wywołanym stresem , przejedzeniem lub przemarznięciem

 

Przepis pochodzi stąd

sobota, 17 grudnia 2011


Z 6 jajek oddzielić żołtka od białek.

Następnie: Do robota kuchennego wlać te

 

6 żołtek i  utrzeć z 200 g ciemnego cukru trzcinowego,

dodać 400g startej grubo marchwi,

100g mielonych migdałow,

100 g mielonych orzechow,

100g mąki kasztanowej lub kukurydzianej,

1 łyżeczkę cynamonu,

1,5 łyżeczki imbiru,

1/2 łyżeczki mielonych goździkow,

 1 łyżeczkę kardamonu,

 szczypta soli,

50 g mąki pszennej

1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

1 łyżeczkę kurkumy.

6 ubite  na sztywno białka.

 

Całość wymieszać, wlać na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach.

 

Wychodzą mi 2 foremki chlebowe tego pysznego i lekkiego oraz niskokalorycznego ciasta

 

35 minut w elektrycznym piekarniku na obiegu

Lub 1 godz w gazowym piekarniku

Smacznego

 przepis pochodzi stąd

niedziela, 11 grudnia 2011

 

 

·        4 średnie jajka

·        200 gram cukru

·        150 gram roztopionego masła

·        Imbir 1  płaska łyżeczka

·        Cynamon   1 albo 2  łyżeczki

·        Sól szczypta

·        Mąka  tortowa  200 gram

·        proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

·        kurkuma 1/3 łyżeczki

·        Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 8 szt.

 

Wlać do  robota kuchennego

i   dobrze ubić 4 średnie jajka z  200 gramami  cukru .

Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywając pracy robota  150 gram roztopionego masła oraz płaską łyżeczkę imbiru i 1 płaską łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Kolejno dodać 200 gram mąki tortowej wymieszanej z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczką kurkumy.

Ciasto wlać do foremki silikonowej ( wychodzą mi 4 chlebowe) , położyć na to 8 drobno pokrojonych w plasterki jabłek.

Posypać grubo cynamonem

Piec w temp 180 stopni

1 godz. w elektrycznym piekarniku

1,50  godz. w gazowym piekarniku

 

Smacznego

 

 Przepis pochodzi stąd

 

środa, 02 listopada 2011


1,5  kg karkówki z tłuszczem na górze

dobrze natarłam

 

solą morską

natką pietruszki

kurkumą

kminkiem

pierzem cayenne

imbirem

a do dziur włożyłam pokrojone ząbki czosnku

 

Następnie zawinęłam go w folie przezroczystą i odstawiłam do lodówki na 12 godzin

po tych 12 godzinach

 

Nagrzałam piekarnik do 200 stopni

włożyłam do  foli-torebki do pieczenia 

Torebkę do pieczenia warto położyć na  blaszce , bo czasem płyn może wycieknąć

 Piekłam 40 minut w temp 200 stopni

i 1 godz w tem 140 stopni

 

Jest pyszna , smaczna i soczysta  

wtorek, 01 listopada 2011
 
Upiekłam chleb , "trochę" przesypało mi się kurkumy i tak wyszedł chleb z kurkumą 
Zaletą tego  chleba oprócz smaku jest taka  ,że fajnie się kroi i jedna kromka na np 10 gram , co dla osób odchudzających się lub dbających o linię jest bardzo ważne.
Do miski wlałam
300 gram zakwasu  ( podaję w gramach , bo mierzę to na wadze kuchennej)
600 gram mąki białej chlebowej
80 gram mąki z ciecierzycy
1,5 łyżeczki kurkumy , czasem trzeba dodać więcej zależy jaką masz kurkumę , ale ciasto powinno mieć kolor lekko pomarańczowy
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki kminku mielonego
180 ml wody w temp pokojowej
wszystko bardzo dokładnie potraktowałam mikserem , miksowałam chyba z 5 minut. Ciasto było zwięzłe.
Przykryłam do ściereczka i odstawiałam na 20 minut (I wyrośniecie) 
po 20 minutach przemieszałam/odgazowałam ciasto łyżką ale można ręką
i przez 6 godzin , co 1 godzinę mieszałam/odgazowywałam  ciasto łyżką 
Ciasto za każdym razem rosło coraz większe
Po tych 6 godz włożyłam ciasto do 3 foremek silikonowych na chleb
odczekałam aż urośnie czyli kolejna godzina
i piekłam w 200 stopniach przez 30 minut ( ale zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe , bo każdy piekarnik inaczej piecze)
Chleb studzę na kratce , przykryty ściereczką
Trzymam je zawinięte w ściereczki w piekarniku , przez cały czas są świeże
Smacznego
ps przypominam przepis na zakwas 
 

Zakwas chlebowy z mąki żytniej 100%-- Prosty przepis

Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno  zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz  zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
i zakwas już jest gotowy .

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij  zakwas z lodówki,
 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm  (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu). 

a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować 


b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcześniej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyrośnięty

 Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.


Zakwas musi choc trochę bąbelkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu
wtorek, 25 października 2011

Wow !
Upiekłam drugi  raz schab i wyszedł mi bardzo soczysty i bardzo smaczny
Aż muszę się podzielić tym przepisem

3 kg podłużnego kawałka schabu
dobrze natarłam
solą morską
natką pietruszki
kurkumą
kozieradką
tymiankiem
kminkiem
pierzem
imbirem

Następnie zawinęłam go w folie przezroczystą i odstawiłam do lodówki na 2 dni

po tych 2 dniach

Nagrzałam piekarnik do 200 stopni
przekroiłam ten schab na pół i włożyłam do 2 foli-torebek do pieczenia  i dołożyłam tam jeszcze po 1 cebuli
Te torebki do pieczenia warto położyć na  blaszce , bo czasem płyn może wycieknąć

Piekłam 40 minut w tem 200 stopni
i 1 godz w tem 140 stopni

Jak widać na załączonym obrazku schab jest przepyszny

poniedziałek, 24 października 2011

 

 

Kolejna moja próba upieczenia smaczego chleba udała się znakomicie. Do każdego wypieku staram się dodać coś nowego i zdrowego a na dodatek smacznego.


Maka biała chlebowa ( chyba typ 750) ma tylko 3,1 grama błonnika/100 gram mąki
natomiast 
Mąka ciecierzycowa  (eng : gram flour )  ma 9.7 grama  błonnika/100 gram mąki 
także warto ją dodawać do chleba
Rano wyjęłam zakwas chlebowy z lodówki ( przepis na zakwas – klik)
Po 2 godz dodałam pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody , zamieszałam i odstawiłam
Po 3 godz przystąpiłam do produkcji chleba.
Do miski wlałam

310 gram zakwasu
500 gram białej mąki chlebowej (Strong White Bread Flour )
110 gram  mąki ciecierzycowej
 4 gramy kminku  + kminek mielony oraz imbir mielony

Zmiksowałm to miskerem i bardzo powoli dodawałam wody w temp pokojowej ( ok 150 ml – ale nie sugerujcie się ilością , raczej patrzcie na konsystencję ciasta, czasem wystraczy mniej wody a czasem trzeba dodać wiecej , wszystko zależy od tego jaki macie zakwas i mąkę)
Miskowałam około 3 minut
Nastepnie przykryłam miskę ściereczkę na 20 minut na tzw I rośnięcie
Po tym czasie przemieszałam ciasto parę razy łyżką
i w ciagu 5 godzin robiłam tak kilka razy  ( co 1- 2 godz)
Natepnie przełozyłąm ciasto do foremek , zostawiłam na 1,15 godz do wyrośniecia
Nastawiłąm piekarnik na 200 stopni 
na dół położyłam blaszkę z zimną wodą , co sprawia że skórka jest miękka
Piekłam 35 minut
Pycha

wtorek, 18 października 2011

 

ufff. udało się 

upiekłam normalny chleb a kalorii ma mniej niż moje pierwsze chleby

trochę za mało mi wyrósł , ale to wina moja własna

następnym razem dam więcej zwykłej mąki i jeszcze lepiej wymieszam ( mikser prawie w drodze)

No dobrze , oto przepis prawidłowy

 

Ciasto

200 g zakwasu o temp pokojowej ( przepis Tutaj-klik) czyli wyjąć zakwas z lodówki , po 2 godz go dokarmić , po kolejnych  3 godz jest gotowy

350 gram mąki chlebowej ( w Pl to chyba typ 750)

150 gram mąki jęczmiennej

250 gram mojej owsianki ( przepis tutaj klik) lub swojej , ale ważne aby była dobrze rozgotowana

1 łyżeczka czubata soli najlepiej morskskiej

1 łyżeczka kminku

 

do posmarowania

1 łyżeczka  tymianku

1 roztrzepane jajko ( w temp pokojowej)

 

 

Składniki na ciasto bardzo dobrze wymieszać , można nawet mikserem.

przykryć folia przezroczystą i odstawić na 30 minut, 

Zamieszać

Odstawić na 2 godz ( powininno ładnie wyrosnąć , prawie podwójnie)

Przełożyć do foremek np silikonowych

Przykryc foilia i wlożyc np do piekarnika , bo tam w miare jest ciepło ( piekarnik wyłączony lub tylko z żarówką)

Jak ciasto podwoi swoją objętość 

posmarować je jakiem

posypać tymiankiem

posmarować jakiem

 

na dół piekarnika można wstawić foremkę z woda , dzięki temu skórka jest delikatniejsza

piec ok 35 minut ( należy sprawdzić patyczkiem czy jest już odpowiednie)

Chleb studzić na kratce

mi wyszło ze 1 gram ma 2 kalorie , co jest dla mnie sukcesem dietetyczno- kulinarnym

 ps z podanych składników wyszły mi 3 chleby

Smacznego

 

 

 

 

 

piątek, 07 października 2011

 

350 g zakwasu (przepis jest w poprzednim poście czyli TU )

550 gram mąki białej chlebowej ( w PL to jest chyba typ 750)
1, 5 łyżeczki soli morskiej

Około 150 ml wody w temp pokojowej

2 łyżeczki kminku



Składniki wymieszałam w misce. Nalezy powoli dodawać wody , ciasto ma się dobrze wyrabiać

Dobrze jest wyrabiać ciasto nawet 5 minut

Ciasto jest dość klejące ale i tak powinno wyjść w miarę gładkie i elastyczne.

Ew. Dodać mąki ub wody

 Przykryć ciasto i dac mu opocząć 20 minut ( to jest tzw pierwsze wyrastanie)

Następnie ciasto , które już jest  fajniejsze w dotyku , znowu nalezy wyrabiać nawet i 5 minut

 Nalezy wtedy przełożyć je do foremek , przykryc folia przezroczystą i włozyć na noc np do piekarnika.

Rano , ciasto podwaja swoją objętość.

Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika , chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem , wtedy skórka jest bardziej chrupiąca

Piekarnik nagrzać do temp  230C. Piec 10-15 minut, nastepnie obnizyć
temperaturę do 200
C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia
skórki.

 

Chleb nalezy schładzać na kratce, dobrze jest go przykryć sciereczką

 

Zawinięty w ściereczkę chleb przechowuję w piekarniku (kilka dni)

 

 

 


poniedziałek, 03 października 2011

dzień 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki mąki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,

po 12 godz : jedno  zamieszanie

dzien 2 : to samo jak w dniu 1  , po 12 godz  zamieszać

dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

i zakwas już  zakwas gotowy .

 

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.

Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.

Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągnij  zakwas z lodówki,

 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu

Dokarm  (wystarczą 2 łyżki wody i 2 łyżki mąki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu).

Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zaczął pracować.

 Następnie odbierasz ilość zakwasu potrzebną do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.

 

 

Zakwas musi choc trochę bąbelkować.

Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej mąki i wody

Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.

Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu.

10:27, calineczkazbajkii , chleby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 września 2011


 

Na suchą dużą patelnię położyłam  

750 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 

i dodałam szczyptę

soli morskiej

bazylii

kozieradki

Patelnię przykryłam i w międzyczasie przygotowywałam i wrzucałam do tego mięsa

750 gram ciemnych pieczarek pokrojonych w kawałki

5 małych cukinii pokrojonych w plastry

szczyptę kminku 

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

ponad pół łyżeczki każdej z przypraw :

pieprzu czarnego

pieprzy cayenne

chilli

imbiru

soli morskiej

pomidory krojone w puszcze + 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dusiłam to ok 20 minut aż cukinia była miękka

Następnie posypałam to 5 łyżkami mąki i szybko wymieszałam

Dodałam szczyptę kurkumy

Szczyptę kminku 

i pół łyżeczki pieprzu mielonego

Zagotować i gootowe

Potrawa jest ostra i wystarcza dla 5-6 głodnych smakoszy ...

Wszystkim smakowało i wam też smacznego życzę

 
1 , 2 , 3
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi