Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Nikt nie wie dlaczego te danie się tak nazywa ale prawie każdy wie jak smakuje :) Moja wersja smakuje wyśmienicie , miedzy innymi dlatego ze wszystkie warzywa kroję w drobne słupki  , nie ścieram ich na tarce. Ryba świeża smakuje cudnie ale czasem nie mamy wyjścia i trzeba do przepisu dodać rybę mrożoną. Jest to wersja z mojego rodzinnego domu a wiadomo, ze mama zawsze gotuje najlepiej :)


Składniki na  dużo porcji :

  • 2 kg marchwi
  • 2 kg pietruszki
  • Duzy seler ok 2 kg
  • przecier pomidorowy 200g
  • 4 cebule
  • przyprawy : ziele angielskie , czarny pieprz w ziarenkach , liść laurowy, kolendra mielona , imbir mielony , kurkuma ( mało), sól morska 
  • 1,5 kg świeżej ryby np dorsz 
  • olej np rzepakowy

Wykonanie :

  1. Marchew , pietruszkę ,seler   obrać , umyć i pokroić w drobne słupki 
  2. Wrzucić do dużego płaskiego garnka np brytfanna
  3. Dodać łyżeczkę oleju i zalać wodą na ok 1 cm ( lepiej mniej niz więcej, w miedzy czasie można dolewać wodę)
  4. Wstawić na gaz
  5. Cebulę drobno podsmażyć i dodać do garnka
  6. Dodać przyprawy , przykryć i dusić do miękkości mieszając od czasu do czasu
  7. Jak już warzywa będą miękkie , należy dodać przecier pomidorowy
  8. Zagotować  i wyłączyć.
  9. Dobrze jak danie zostanie w garnku aż do wystygnięcia i się "przegryzie"
  10. Rybę ugotować na parze lub obtoczyć w mleku i mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
  11. Smacznego życzę :) My te danie uwielbiamy

a to porcja dla naszego maluszka , bo nasze to były bardzo duże :)

czwartek, 10 stycznia 2013, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi