Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do ksi±żek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z dżemem - prosty i szybki

To najpyszniejszy jabłecznik jaki jadłam ...Polecam 

Skł±dniki:

  • 2 ¶rednie jajka
  • 100 gram cukru
  • 75 gram roztopionego masła
  • Imbir 1  płaska łyżeczka
  • Cynamon   1 albo 2  łyżeczki
  • Sól szczypta
  • M±ka  tortowa  100 gram
  • proszek do pieczenia 1 płaskie łyżeczki
  • kurkuma 1/3 łyżeczki
  • Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 3-4 szt.
  • Pół  słoiczka dżemu ananasowego nisko-słodzonego ( oczywi¶cie może być inny) 

 

Wykonanie:
  1. Wlać do  robota kuchennego
  2. i dobrze ubić 2 ¶rednie jajka z  100 gramami  cukru .
  3. Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywaj±c pracy robota  75 gram roztopionego masła oraz płask± łyżeczkę imbiru i 1 płask± łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. 
  4. .Kolejno dodać 100 gram m±ki tortowej wymieszanej z12 łyżeczkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczk± kurkumy .
  5. .Ciasto wlać do foremki silikonowej np chlebowej 
  6. Wł±czyć piekarnik na 180 stopni
  7. Na ciasto ułożyć na sztorc o 3-4 drobno pokrojone w plasterki jabłek.
  8. Posypać grubo cynamonem
  9. Piec w temp 180 stopni przez około  30 min ( sprawdzić patyczkiem- suchy oznacza ,że ciasto jest gotowe)

niedziela, 20 stycznia 2013, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi