Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Bigos staropolski

To nasze obowiązkowe danie na święta . Zawsze robimy bigos w taki sam sposób i zawsze gościom i nam smakuje. Mięso dodajemy  niezbyt chude , tłuszcz to jest tu  potrzebny :) . Ten mój bigos gotujemy co najmniej 3 dni , wtedy smakuje najbardziej. Bigosu nie gotujemy w aluminiowym garnku . Link do artykułu http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Aluminium.html 

 


Składniki na wielki gar bigosu :

  • szklanka suszonych grzybów prawdziwków lub/i podgrzybków
  • 2 kg rożnego mięsa niezbyt chudego , tłuszcz jest potrzebny ( wołowina , wieprzowina , baranina)
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie główki białej kapusty
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 cebule
  • owoce jałowca
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • kminek mielony

Wykonanie:

  1. Grzyby namoczyć na noc
  2. Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do wielkiego niealuminiowego  garnka( mięso można wcześniej lekko podsmażyć) 
  3. Słodką białą kapustę pokroić i wrzucić do garnka ( bez głąbów)
  4. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka
  5. Cebule pokroić , lekko podsmażyć i przełożyć do garnka
  6. Dodać dużą ilość przypraw.
  7. Postawić garnek na kuchence , zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 2 godz.
  8. Następnego dnia :
  9. Grzyby wypłukać , drobno pokroić i dodać go garnka.
  10. Bigos zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 godz
  11. Trzeciego dnia :
  12. Bigos zagotować , dodać przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu 2-3 godz 
  13. ps .część bigosu można trochę zmiksować  i wykorzystać jako farsz do pierogów
  14. Gotowe , życze wam aby bigos smakował tak jak nam

 

wtorek, 08 stycznia 2013, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
dogsonx
2013/01/09 11:57:36
Już się nie mogę doczekać świąt w przyszłym roku :)) Kocham bigos :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi