Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony w hiszpańskim stylu

Danie jest obłędnie smaczne . Wychodzą  z niego 4 wielkie porcje. 1 porcja ma tylko   370 kalorii
Przepis pochodzi z tej książki .


Składniki :

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 500 g młodych ziemniakow
  • 8 całych ząbki czosnku, nieobranych
  • 8 średnie pomidory
  • 75g chorizo (najlepiej pikane) lub pikantne salami
  • 8  udek z kurczaka bez skóry i bez kości ( o ile to możliwe)
  • 1 papryka zielona
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra mielona



Wykonanie :

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 180 ° C termoobieg
  2.  Cebule  i ziemniaki pokrój na 8 części
  3. Pomidory pokrój na 4 części
  4. Czosnek obierz tylko z tych suchych łupinek ,
  5. Włóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory do  dużej formy do pieczenia i dopraw solą morską oraz mnóstwem  świeżo zmielonego  czarnego pieprzu oraz kolendrą.
  6. Wymieszaj  wszystko razem lekko i piecz 20 minut.
  7. Podczas gdy warzywa się pieką , zdejmij skórkę z chorizo  i pokój w 3-5 mm plasterki.
  8. Udka kurczaka natnij na górze 2-3 razy
  9. .Dopraw kurczaka czarnym pieprzem i kolendrą. 
  10. Wymieszaj  paprykę i oregano razem , odstaw.
  11. Wyjmij formę z piekarnika wymieszaj  wszystko kilka razy.
  12. Połóż  kurczaka na wierzchu następnie pokrojone chorizo 
  13. Posyp papryką i oregano oraz odrobina soli.
  14. Wstaw do piekarnika na 20 min
  15. Pokrój zieloną paprykę w paski.
  16. Wyjmij blachę  z piekarnika.
  17.  Przechyl blachę i polewaj powstałym  sosem po wierzchu zapiekanki.
  18. Połoz paski papryki na wierzchu wokół kurczaka i warzyw.
  19. Włącz piekarnik na  220 ° C / 200 ° C termoobieg
  20. Włóż z powrotem blachę do  piekarnika i piecz  przez kolejne 20-30 minut ,aż papryka  będzie lekko  zmiękczona a kurczak będzie  złocisty  i chrupiący.
  21. Ziemniaki muszą być miękkie.Warto wyjąć 1-2 ziemniaki i sprawdzić czy sa już gotowe :)
  22. Czosnek można obrać i  wcinać:)
  23. Smacznego :) 

sobota, 10 listopada 2012, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi