Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone risotto z rybą

Składniki:

- 1 łyżeczka oliwy  z oliwek lub olej

- 1 cebula ( drobno pokrojona)

- 3 ząbki czosnku ( drobno posiekane)

- 350  gram ryżu nieugotowanego

- 1.3 litra bulionu rybno-warzywnego

- 400 gram filetów z ryby np Dorsz

-250 gram mrożonego groszku

- garść zieleniny 

- pieprz - dość dużo

- imbir - szczypta

-kolendra mielona ok pół łyżeczki

 

 Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni

Na rozgrzaną  patelnię wlej oliwę i dodaj cebule. 

Jak juz sie zarumieni , dodaj czosnek i ryz oraz przyprawy

Smaż ok 2-3 minut.

 

W naczyniu szklanym żaroodpornym przygotuj wywar rybno- warzywny . Ja na 1.3 litra dałam 2 kostki rybne i 1 warzywną.

 Dodaj to tego wywaru podsmażony ryż.

Wymieszaj, 

Przykryj szklaną żaroodporną pokrywą i wstaw do piekarnika na ok 25-30 minut aż ryż wciągnie cały płyn

 

Po tym czasie  wyjmij naczynie z piekarnika , dodaj groszek i rybę. Wymieszaj.

 

Piecz ok 10 minut

 

Po upieczeniu wyjmij i podawaj od razu posypanie zieleniną

Wychodzi ok 10-12 porcji !
Potrawa jest bardzo smaczna i delikatna w smaku.

 

Smacznego

niedziela, 12 lutego 2012, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi