Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do książek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z łososiem i porem

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • ew. 1 łyżeczka wody

Farsz :

  • 300 gram łososia już rozmrożonego
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 1 por
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn
  • natka pietruszki lub koperek
  • imbir szczypta
  • pieprz duża szczypta
  • czosnek 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

  1. Mąkę połącz z solą oraz posiekanym zimnym masłem
  2. Użyj to tego swoich palców i rozdrabiaj masło wcierając je w mąkę.
  3. Wychodzi taka fajna kruszonka.
  4. Dodaj jajko i ew odrobina wody .
  5. Ulep z ciasta kulkę , zawiń w folie spożywczą i wstaw je na 30 min lub na noc do lodówki.
  6. W międzyczasie przygotuj farsz.
  7. Pora pokrój w drobne paseczki.
  8. Przysmaż go na patelni z odrobiną oliwy lub bez na patelni beztłuszczowej.
  9. Osobno w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę ( cały czas szybko mieszaj!!) i bardzo powoli dodawaj mleko. dodaj czosnek i dopraw go przyprawami w ilości wg uznania. Ja dużo dodaję rozmarynu.
  10. Do sosu dodaj por oraz ser wymieszaj.
  11. Ciasto wlep na formę ( okrągłe 22 cm) , po-nakłuwaj widelcem . wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  12. Po tym czasie ściągnij pergamin i piecz ciasto jeszcze przez około 5 minut.
  13. Następnie na ciasto wyłóż odsączonego łososia w kawałeczkach i wylej ostudzony lekko sos.
  14. Piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni.
  15. Podawaj z pietruszką.
  16. Danie jest pyszne na ciepło i na zimno . Jest bardzo syte.
  17. Smacznego
piątek, 27 stycznia 2012, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi