Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do ksi±żek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik prosty ale za to bardzo smaczny

 

 

·        4 ¶rednie jajka

·        200 gram cukru

·        150 gram roztopionego masła

·        Imbir 1  płaska łyżeczka

·        Cynamon   1 albo 2  łyżeczki

·        Sól szczypta

·        M±ka  tortowa  200 gram

·        proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

·        kurkuma 1/3 łyżeczki

·        Jabłka soczyste  winne i dojrzałe 8 szt.

 

Wlać do  robota kuchennego

i   dobrze ubić 4 ¶rednie jajka z  200 gramami  cukru .

Następnie dodać bardzo powoli , nie przerywaj±c pracy robota  150 gram roztopionego masła oraz płask± łyżeczkę imbiru i 1 płask± łyżeczkę cynamonu oraz szczyptę soli. Kolejno dodać 200 gram m±ki tortowej wymieszanej z 2 łyżkami proszku do pieczenia oraz 1/3 łyżeczk± kurkumy.

Ciasto wlać do foremki silikonowej ( wychodz± mi 4 chlebowe) , położyć na to 8 drobno pokrojonych w plasterki jabłek.

Posypać grubo cynamonem

Piec w temp 180 stopni

1 godz. w elektrycznym piekarniku

1,50  godz. w gazowym piekarniku

 

Smacznego

 

 Przepis pochodzi st±d

 

niedziela, 11 grudnia 2011, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi