Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do ksi±żek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z kurkum± - 1 kromka ma 10 gram :)

 
Upiekłam chleb , "trochę" przesypało mi się kurkumy i tak wyszedł chleb z kurkum± 
Zalet± tego  chleba oprócz smaku jest taka  ,że fajnie się kroi i jedna kromka na np 10 gram , co dla osób odchudzaj±cych się lub dbaj±cych o linię jest bardzo ważne.
Do miski wlałam
300 gram zakwasu  ( podaję w gramach , bo mierzę to na wadze kuchennej)
600 gram m±ki białej chlebowej
80 gram m±ki z ciecierzycy
1,5 łyżeczki kurkumy , czasem trzeba dodać więcej zależy jak± masz kurkumę , ale ciasto powinno mieć kolor lekko pomarańczowy
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki kminku mielonego
180 ml wody w temp pokojowej
wszystko bardzo dokładnie potraktowałam mikserem , miksowałam chyba z 5 minut. Ciasto było zwięzłe.
Przykryłam do ¶ciereczka i odstawiałam na 20 minut (I wyro¶niecie) 
po 20 minutach przemieszałam/odgazowałam ciasto łyżk± ale można ręk±
i przez 6 godzin , co 1 godzinę mieszałam/odgazowywałam  ciasto łyżk± 
Ciasto za każdym razem rosło coraz większe
Po tych 6 godz włożyłam ciasto do 3 foremek silikonowych na chleb
odczekałam aż uro¶nie czyli kolejna godzina
i piekłam w 200 stopniach przez 30 minut ( ale zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest gotowe , bo każdy piekarnik inaczej piecze)
Chleb studzę na kratce , przykryty ¶ciereczk±
Trzymam je zawinięte w ¶ciereczki w piekarniku , przez cały czas s± ¶wieże
Smacznego
ps przypominam przepis na zakwas 
 

Zakwas chlebowy z m±ki żytniej 100%-- Prosty przepis

Dzien 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki m±ki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,
po 12 godz : jedno  zamieszanie
dzien 2 : to samo jak w dniu 1 , po 12 godz  zamieszać
dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać
i zakwas już jest gotowy .

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.
Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.
Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyci±gnij  zakwas z lodówki,
 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu
Dokarm  (wystarcz± 2 łyżki wody i 2 łyżki m±ki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu). 

a) jeżeli do przepisu dodajesz drożdży
Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zacz±ł pracować 


b) Jeżeli pieczesz na samym zakwasie
to dokarm zakwas 12 godzin wcze¶niej np wieczorem , wtedy chleb wychodzi ładnie wyro¶nięty

 Następnie odbierasz ilo¶ć zakwasu potrzebn± do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.


Zakwas musi choc trochę b±belkować.
Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej m±ki i wody
Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.
Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu
wtorek, 01 listopada 2011, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi