Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do ksi±żek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Zakwas chlebowy z m±ki żytniej 100%

dzień 1 : do duzego słoika wsypuje poł szklanki m±ki i wlewam pól szklanki przegotowanej wody w tem pokojowej , odstawiam w ciepłe miejsce ,

po 12 godz : jedno  zamieszanie

dzien 2 : to samo jak w dniu 1  , po 12 godz  zamieszać

dzien 3 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

dzien 4 : to samo jak w dniu 1, po 12 godz  zamieszać

i zakwas już  zakwas gotowy .

 

Do wypieku chleba będziesz potrzebować max  350 gram  kwasu.

Resztę przelej do mniejszego słoika i włoż do  od razu do lodówki. W lodówce może pozostać do 10 dni, a najlepiej do tygodnia czasu.

Przed kolejnym pieczeniem chleba, wyci±gnij  zakwas z lodówki,

 Zostaw  go na 2 - 3 h w ciepłym miejscu

Dokarm  (wystarcz± 2 łyżki wody i 2 łyżki m±ki; choć nic nie zaszkodzi, jak dasz znów po pół szklanki, bo np. masz już mało zakwasu).

Po dokarmianiu czekasz kolejne 3 godziny, by zacz±ł pracować.

 Następnie odbierasz ilo¶ć zakwasu potrzebn± do upieczenia chleba, a resztę w słoiku wkładasz do lodówki.

 

 

Zakwas musi choc trochę b±belkować.

Jak widzisz np w drugi dzien ,że masz za dużo zakwasu a nie masz większego słoika , to możesz dodawać mniej m±ki i wody

Jak będzie chciał wykipieć , to nalezy go przemieszać.

Jak wykipi , to nieszkodzi , postępuj dalej według planu.

poniedziałek, 03 paĽdziernika 2011, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi