Uwielbiam kuchnię pięciu przemian , dlatego znajdziecie u mnie bardzo duże zastosowanie przypraw. Zainteresowane tematem odsyłam do ksi±żek po prawej stronie
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z m±k± ciecierzycow± czyli chleb prawie ciecierzycowy.

 

 

Kolejna moja próba upieczenia smaczego chleba udała się znakomicie. Do każdego wypieku staram się dodać co¶ nowego i zdrowego a na dodatek smacznego.


Maka biała chlebowa ( chyba typ 750) ma tylko 3,1 grama błonnika/100 gram m±ki
natomiast 
M±ka ciecierzycowa  (eng : gram flour )  ma 9.7 grama  błonnika/100 gram m±ki 
także warto j± dodawać do chleba
Rano wyjęłam zakwas chlebowy z lodówki ( przepis na zakwas – klik)
Po 2 godz dodałam pół szklanki m±ki żytniej i pół szklanki wody , zamieszałam i odstawiłam
Po 3 godz przyst±piłam do produkcji chleba.
Do miski wlałam

310 gram zakwasu
500 gram białej m±ki chlebowej (Strong White Bread Flour )
110 gram  m±ki ciecierzycowej
 4 gramy kminku  + kminek mielony oraz imbir mielony

Zmiksowałm to miskerem i bardzo powoli dodawałam wody w temp pokojowej ( ok 150 ml – ale nie sugerujcie się ilo¶ci± , raczej patrzcie na konsystencję ciasta, czasem wystraczy mniej wody a czasem trzeba dodać wiecej , wszystko zależy od tego jaki macie zakwas i m±kę)
Miskowałam około 3 minut
Nastepnie przykryłam miskę ¶ciereczkę na 20 minut na tzw I ro¶nięcie
Po tym czasie przemieszałam ciasto parę razy łyżk±
i w ciagu 5 godzin robiłam tak kilka razy  ( co 1- 2 godz)
Natepnie przełozył±m ciasto do foremek , zostawiłam na 1,15 godz do wyro¶niecia
Nastawił±m piekarnik na 200 stopni 
na dół położyłam blaszkę z zimn± wod± , co sprawia że skórka jest miękka
Piekłam 35 minut
Pycha

poniedziałek, 24 paĽdziernika 2011, calineczkazbajkii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi